Terug

Hartkatheterisatie

Hartkatheterisatie onderzoek

Onderzoek

Hartkatheterisatie onderzoek

Met een hartkatheterisatie kunnen het hart en de bloedvaten van uw kind onderzocht worden. Bijvoorbeeld hoe het hart het bloed door de boezems en de kamers pompt, wat de drukken in het hart zijn of hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Dit onderzoek wordt vaak gebruikt om complexe hartafwijkingen beter in beeld te krijgen of juist om na operaties veranderingen in het hart te registreren.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Bij een geplande opname voor een onderzoek middels een hartkatheterisatie krijgt uw kind een uitnodiging voor de POS-poli (Pre Operatieve Screening). Hier vinden de voorbereidingen plaats. Bij een niet-geplande opname gebeuren deze voorbereidingen op de verpleegafdeling. U komt met uw kind één dag voordat de hartkatheterisatie plaatsvindt naar het WKZ, meestal naar afdeling Leeuw.

Voor u als ouder:

De dag van de ingreep is vaak een spannende dag met lange wachttijden. Het kan u daarom steun bieden om samen met een voor u vertrouwd persoon te zijn.

Het is belangrijk dat u zelf hebt gegeten als u uw kind begeleidt bij het krijgen van de narcose. U kunt duizelig worden als u een lege maag heeft. U kunt uw kind dan niet goed steunen.

Voorbereiding op afdeling Leeuw:

  • Uw kind krijgt op elke voet met stift een kruisje op een plek waar de hartslag te voelen is. Zo kunnen we na de hartkatheterisatie controleren of het bloed nog goed doorstroomt in het been.
  • Uw kind mag ’s ochtends niet meer eten en drinken. Dat heet nuchter zijn.
  • Uw kind krijgt een operatiejasje aan en een naambandje om. Mogelijk krijgt uw kind een drankje, pilletje of zetpil.
  • Uw kind gaat in een bed naar de wachtruimte van de operatiekamers (holding), samen met u en een pedagogisch medewerker of verpleegkundige.
  • De medewerkers van de operatiekamer komen jullie ophalen en brengen jullie naar de hartkatheterisatiekamer.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Wanneer uw kind een hartkatheterisatie krijgt, gaat u samen met uw kind naar de hartkatheterisatiekamer. Uw kind krijgt drie monitorstickers op de borst en het bovenbeen geplaatst. Daarnaast krijgt uw kind een plakker met daarin een lampje op de vinger of teen geplakt en soms een band om de bovenarm om de bloeddruk te controleren. Uw kind krijgt de narcose met een kapje, met een prik of met een infuus dat uw kind al heeft. U mag bij uw kind blijven tot uw kind onder narcose is. 

Als uw kind onder narcose is, begint de kindercardioloog met de hartkatheterisatie. In de lies (de plek tussen de buik en het bovenbeen) wordt er met een speciale techniek een plastic buisje (een sheath) van 5 tot 10 cm lang aangebracht in een een ader of slagader. Als het buisje goed zit, schuift de kindercardioloog door dit buisje een dun hol slangetje naar binnen. Dit slangetje noemen we een katheter. Het slangetje komt tot in het hart. Hiermee kan de kindercardioloog contrastvloeistof toedienen of drukken meten. Ook kan met 3D-technieken een 3D-afbeelding van het hart worden gemaakt.

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Na de hartkatheterisatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. In de uitslaapkamer mag één van de ouders bij het kind komen zitten. Uw kind heeft de monitorstickers en de saturatiemeter nog steeds om. Zo kunnen we uw kind goed in de gaten houden.

Op de plek in de lies waar de hartkatheterisatie gedaan is, zit een drukpleister: meestal een safeguard. Dit is een grote pleister met in het midden een doorzichtig ballonnetje dat het wondje van de prik dichtdrukt. Het zorgt ervoor dat het wondje niet gaat nabloeden. De drukpleister kan vervelend aanvoelen. Dat komt omdat het ballonnetje in de lies drukt. De drukpleister mag er meestal na 8 uur af. De verpleegkundige zal er steeds een klein beetje lucht uit halen, net zolang totdat hij helemaal leeg is. Soms heeft een kind in plaats van een safeguard een drukverband. Dat mag er pas de volgende dag af.

Na het onderzoek heeft uw kind nog een infuus. Dit is nodig om vocht en soms medicijnen te geven. Misschien voelt uw kind zich niet zo lekker, is het misselijk of heeft het pijn in de lies. Zeg het tegen de verpleegkundige als er iets is. De verpleegkundigen kunnen er dan rekening mee houden of extra medicijnen geven. Als uw kind wakker genoeg is, komt een verpleegkundige jullie halen om terug naar de verpleegafdeling te gaan.

Eenmaal op de afdeling aangekomen mag uw kind weer drinken en eten. De verpleegkundige kan u hierbij helpen. Als uw kind weer goed zelf kan drinken en eten, wordt het infuus afgekoppeld. Het lange slangetje wordt er dan afgehaald. Het infuus en het verband blijven zitten tot de volgende ochtend. 

Uw kind heeft na een hartkatheterisatie ongeveer zes uur bedrust. Dat betekent dat uw kind moet blijven liggen. Het wondje in de lies kan dan goed helen. De verpleegkundige controleert regelmatig de bloeddruk, het infuus en de drukpleister. Uw kind blijft tot de volgende ochtend aangesloten aan de monitor om de hartslag en eventueel de saturatie in de gaten te houden.

De uitslag

Nog dezelfde dag komt de kindercardioloog met u praten. Hij of zij vertelt over het verloop van de hartkatheterisatie en wat de bevindingen bij de hartkatheterisatie zijn. Soms is het nodig de gegevens eerst binnen het team (kindercardiologen, kinderhartchirurgen en cardio-anesthesiologen) te bespreken. De uitslag van die bespreking wordt dan later aan u meegedeeld.

Naar huis

De dag na de hartkatheterisatie mag uw kind meestal weer naar huis. De verpleegkundige verwijdert ’s morgens het infuus. Soms is het nodig om nog een onderzoek te doen, bijvoorbeeld een echo of een ECG (hartfilmpje). Soms wordt nog een röntgenfoto gemaakt. Als alles klaar is, mag uw kind naar huis. Dat is meestal tussen 9.00 en 11.00 uur.

Polikliniekbezoek

Voordat uw kind naar huis gaat, hoort u wanneer uw kind terug moet komen op de polikliniek. 

Leefregels

Thuis mag uw kind bijna alles weer gewoon doen. Na een week mag uw kind ook weer naar school. In de eerste week na een hartkatheterisatie kan uw kind beter nog niet gaan sporten. In de lies zit dan nog een klein wondje dat goed moet genezen. Daarom mag uw kind ook pas na één dag weer douchen. Na drie dagen mag uw kind weer in bad of zwemmen.

Als het wondje in de lies gehecht is, kan de huisarts de hechting na een week verwijderen. Als het wondje gaat bloeden, dient u het goed af te drukken en contact op te nemen met het ziekenhuis. Bij eventuele andere klachten, bijvoorbeeld een zwelling of koorts, neemt u dan contact met de huisarts.

Bijwerkingen en complicaties

Mogelijke bijwerkingen van de narcose:

  • Tijdens een narcose krijgt uw kind een buisje in de keel, dat helpt om te ademen. Soms heeft uw kind daardoor wat keelpijn na het wakker worden of is het wat hees. Dat gaat na een poosje weer over.
  • Door de slaapmedicijnen kan uw kind wat misselijk zijn of moet het soms overgeven. Uw kind kan hiervoor medicijnen krijgen van de verpleegkundige in de uitslaapkamer of op de afdeling.
  • Soms kan het even duren voordat uw kind zich weer helemaal de oude voelt. Dit is normaal.

Mogelijke complicaties van de hartkatheterisatie:
Zelfs wanneer een medische behandeling helemaal goed is gedaan of “volgens het boekje”, kunnen er alsnog problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Ook bij een hartkatheterisatie gaan de dingen soms anders dan de bedoeling is. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak.

Wat kan uw kind merken van een complicatie?
Als het wondje in de lies weer gaat bloeden, wordt het opnieuw afgedrukt. Is er sprake van teveel bloedverlies, dan krijgt uw kind een bloedtransfusie. Dit komt gelukkig bijna nooit voor. Het kan ook zijn dat uw kind langer medicijnen nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een infectie. Uw kind moet dan langer in het ziekenhuis blijven.

Clicks, een multidisciplinair onderwijsproject waar studenten van verschillende opleidingen samen met patiënten online patiëntinformatie maken, heeft ook een video gemaakt over hartkatheterisatie. In een periode van zes weken ontwikkelen geneeskundestudenten in duo’s patiëntinformatie in de vorm van een kennisclip. Dit doen ze in samenwerking met een patiënt en een student van Communicatie en informatiewetenschappen (CIW). In samenwerking met Stichting Hartekind is dit project gestart. We wijzen u erop dat de clips bedoeld zijn als introductie van het onderwerp. Voor uitgebreide informatie verwijzen we u graag naar de informatie op de website en uw kindercardioloog.

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Belangrijk
Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Lees meer over wachttijden

Meer weten uitklapper, klik om te openen

Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.

Lees meer in de patiëntfolder

In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.

Naar Mijn UMC Utrecht

Wat hoort er bij dit onderzoek


Contact uitklapper, klik om te openen

Uw kind is doorverwezen naar de afdeling kindercardiologie en kinderhartchirurgie. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op.

Polikliniek Kindercardiologie / kinderhartchirurgie

088 75 547 00

De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur. 
Overige contactgegevens

Hebt u vragen over de planning van een operatie of hartkatheterisatie? Bel dan onderstaand telefoonnummer: 
T: 088 75 547 04U kunt ook een e-consult aanvragen via Mijn UMC Utrecht. Dit kan alleen als uw kind al patiënt bij de afdeling kindercardiologie is. 

Is uw kind onder behandeling in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen en is er een acuut levensbedreigend probleem? Bel dan 112.

Buiten kantooruren
Vraag de telefonist of hij u doorverbindt met de dienstdoende arts-assistent kindergeneeskunde. Deze kan laagdrempelig overleggen met de dienstdoende kindercardioloog.

Mijn patiënt verwijzen

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet