Terug

Maagontledigingstest met 13c octanoaat

Maagontledigingstest met 13c octanoaat

Patiëntfolder

Informatie voor ouders

Uw kind komt voor een onderzoek, behandeling of ingreep naar het ziekenhuis. Ieder kind en iedere ouder beleeft dit op zijn eigen manier. Het kan zijn dat er sprake is van spanning of onzekerheid. U en uw kind krijgen te maken met een nieuwe wereld, nieuwe mensen en onbekende situaties. Wij vinden het belangrijk om u en uw kind hierbij goed te begeleiden.

Deze folder is bedoeld om uw kind voor te bereiden. Maar ook om u te informeren over wat er gaat gebeuren. Als jullie weten wat jullie te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Een deel van de voorlichting gebeurt in het ziekenhuis. De arts bespreekt met u, en als het mogelijk is ook met uw kind:

  • Waarom uw kind dit onderzoek, deze behandeling of ingreep krijgt
  • Hoe we dit onderzoek, deze behandeling of ingreep doen

Thuis stellen kinderen vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. U weet welke informatie uw kind begrijpt en kan verwerken. Deze folder helpt u bij de voorbereiding.

Lees de folder éérst zelf. Zodat u goed weet wat er gaat gebeuren. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf (mee)lezen. Bespreek achteraf samen of alles duidelijk is. Schrijf eventuele vragen op, zodat jullie die nog kunnen stellen in het ziekenhuis.

Verderop staan tips hoe u uw kind kunt voorbereiden en begeleiden bij het onderzoek, de behandeling of de ingreep.

Jongeren en WGBO: jouw rechten in de medische zorg

https://www.hetwkz.nl/nl/voorlichting/jongeren-en-wgbo/folder wgbo qr code

Binnenkort kom je naar ons ziekenhuis voor een onderzoek: een maagontledigingstest. De dokter onderzoekt dan hoelang het duurt voordat het eten uit jouw maag weg is. We weten dan hoe snel jouw maag het eten overbrengt naar de twaalfvingerige darm. Met een maagontledigingsonderzoek kan de dokter dus meten of jouw maag langzaam is of juist hard werkt.

Je spijsvertering

Spijsvertering bestaat uit twee woorden:

  • Spijs = eten
  • Verteren = verbruiken, omzetten naar voedingsstoffen

Bij de spijsvertering zet je lichaam alles wat je eet en drinkt om in hele kleine deeltjes. Die deeltjes heten voedingsstoffen. Je lichaam kan deze voedingsstoffen opnemen en gebruiken. Je krijgt er energie van. Daardoor kun je actief zijn.

In je lichaam maken de organen van het spijsverteringskanaal het voedsel klein. Al deze organen werken samen. Zo maakt het eten een reis door je lichaam. Het begint als je eten in je mond stopt. Het eindigt als je gepoept hebt. Van boven naar beneden dus!

  • Mond: Je tanden en kiezen in je mond maken het eten klein. Er komt speeksel bij het eten. In speeksel zitten bepaalde stoffen die inwerken op het eten. De spijsvertering begint dus meteen.
  • Slokdarm: Als je je eten doorslikt, komt het in de slokdarm. De slokdarm drukt het eten naar je maag toe. Sommige stoffen uit je eten verteren hier al.
  • Maag: Je maag maakt een soort knijpende beweging. Het eten wordt dan nog fijner gemalen. Er komt ook maagzuur bij het eten. Het maagzuur maakt een groot deel van bacteriën in je eten dood. Dat is goed, anders zou je snel ziek worden.
  • Twaalfvingerige darm: Dit is het gedeelte tussen je maag en de dunne darm. Je alvleesklier, je lever en gal sluiten hier aan op het spijsverteringskanaal. Er komen vloeistoffen uit je alvleesklier en je gal bij je eten. Je eten is daarna helemaal omgezet in kleine voedingsstoffen.
  • Dunne darm: Vanuit de dunne darm komen al veel voedingsstoffen in het bloed. Het bloed brengt het naar de rest van je lichaam.
  • Dikke darm: Vanuit de dikke darm komen de laatste voedingsstoffen en water in het bloed.
  • Endeldarm: Wat er nu nog overblijft, heb je niet nodig. Dat noemen we ontlasting (of poep). De endeldarm is een soort verzamelplaats voor de ontlasting.
  • Anus (je poepgaatje): Via je anus verlaat de ontlasting je lichaam.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Wat moet je van tevoren weten?

Je moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dat betekent dat je vanaf 24.00 uur de avond van tevoren niets meer mag eten of drinken.

Je moet drie dagen voor het onderzoek stoppen met alle medicijnen die je maagfunctie kunnen beïnvloeden. Voorbeelden van medicijnen die je maagfunctie beïnvloeden zijn: Motilium, Prepulsid, Nexium en Erythromycine.

  • Alleen als je Erythromycine als antibioticakuur gebruikt, moet je daar niet mee stoppen. Stel dan liever de test uit! Overleg altijd eerst even met je dokter. Overleg ook altijd even als je ’s ochtends nog andere medicijnen gebruikt.

Voor ouders:

Voor baby’s jonger dan 6 maanden geldt: nuchter houden tussen twee voedingen in. Volg daarvoor het gewone voedingsschema. Dus als uw kind om de vier uur gevoed wordt, moet u vier uur voor het onderzoek geen voeding meer geven. Krijgt uw kind om de drie uur voeding, geef het dan drie uur van tevoren geen voeding meer.

Voor de flesvoeding of sondevoeding is het belangrijk dat u een eigen fles en poedermelk of sondevoeding meeneemt. Geen pap of ander verdikkingsmiddel toevoegen. Bij sondevoeding graag uw eigen toedieningssysteem en voedingspomp meenemen.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Dit onderzoek noemen we ook wel een octanoaat-ademtest. We doen dit onderzoek namelijk met een ademtest. Dat klinkt misschien gek. Een maagontledigingsonderzoek en dan je adem testen! Toch kan dat. Hieronder leggen we uit hoe we dat doen.

Voor het onderzoek gebruiken we een speciaal stofje. Dat heet 13C-octanoaat. Tijdens het onderzoek volgen we het stofje 13C-octanoaat op zijn reis door jouw lichaam. We doen het stofje in het eten of drinken dat je tijdens de test krijgt. Het is een onschadelijke stof en je proeft er niet zoveel van. Zodra het 13C-octanoaat vanuit je maag uiteindelijk in de darm komt, wordt het verteerd. Het stofje gaat dan vastzitten aan koolstofdioxide (CO2). Het CO2 (met het stofje) adem je weer uit. Via je adem zien we dan of jouw lichaam de maaltijd met 13C-octanoaat goed verwerkt.

Het onderzoek duurt ruim vier uur.

Een maagontledigingtest doet geen pijn.

Je vader of moeder mogen bij je blijven tijdens het onderzoek, broertjes en zusjes niet.

Voor het onderzoek kom je naar de dagbehandeling (WKZ - 1e verdieping). Dat is de afdeling waar we onderzoek doen naar je maag, darmen en lever.

Hoe doen we de maagontlediginstest met 13C-octanoaat

Voor een maagontledigingstest meten we je adem. Je blaast via een rietje je adem uit in een buisje. Als je het moeilijk vindt om lang uit te ademen door een rietje dan helpen we je. We halen dan adem uit je neus met behulp van een dun slangetje. Dat gaat ongeveer twee centimeter in je neus. Het kriebelt een beetje en het voelt even vervelend. Je raakt er gelukkig snel aan gewend. Het slangetje plakken we met een pleister vast op je wang. Dan blijft het goed zitten.

Dit gebeurt er tijdens het onderzoek:

  • We doen een startmeting als je nog nuchter bent. Je maag is dan nog helemaal leeg.
  • De vaste test (vanaf 4 jaar): Je krijgt één gebakken ei met één of twee witte boterhammen. Het is belangrijk dat je het ei helemaal op eet, omdat we de 13C-octanoaat hieraan hebben toegevoegd.
  • De vloeibare test (0-4 jaar): Een kind tussen de 0 en 4 jaar krijgt maximaal 150 ml volle melk, sondevoeding, soyamelk, gekolfde borstvoeding of flesvoeding. Hieraan voegen we de 13C-octanoaat toe.
  • Na het eten of drinken met 13C-octanoaat, krijg je vier uur lang niets meer. Dat is best lastig, zeker als je honger of dorst hebt!
  • We nemen in die vier uur elke vijftien minuten een beetje adem af. Dat is dus in het totaal wel zestien keer!
  • Bij kinderen onder de 4 jaar nemen we het eerste half uur elke 5 minuten een beetje adem af. Daarna steeds om de 15 minuten.
  • Tussendoor mag je spelen, spelletjes doen of dvd kijken. Dat kan allemaal op de afdeling. Je moet tijdens het onderzoek namelijk op de afdeling blijven. Anders moeten we je voor elke meting gaan zoeken!

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen


Als het onderzoek is afgelopen, mag je naar huis of ga je terug naar de afdeling. Je mag dan weer gewoon eten en drinken.

De uitslag

De uitslag krijg je van de dokter die het onderzoek aanvraagt. Dat duurt ongeveer twee weken.

Bijwerkingen

Je krijgt geen bijwerkingen van de test. Het kan wel zijn dat je last hebt van klachten die je vaker hebt, zoals buikpijn, een misselijk of opgeblazen gevoel. Als je hier last van hebt, zeg dit dan tegen de verpleegkundige.

Complicaties

Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan ("volgens het boekje"), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

Bij een maagontledigingsonderzoek is er geen kans op complicaties. Het onderzoek is veilig. Je wordt er niet ziek van. Je klachten worden er ook niet erger door.

Heb je nog vragen?

Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten. Je kunt ze stellen als je in het ziekenhuis bent.

Voor vragen over een maagontledigingsonderzoek met 13C- octanoaat kun je bellen met de dagbehandeling:

  • maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur
  • telefoonnummer 088 75 544 40

Voor andere vragen of advies kun je bellen met een pedagogisch medewerker via het secretariaat Pedagogische Zorg:

Natuurlijk mogen je ouders deze nummers ook bellen.

Contact uitklapper, klik om te openen

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek maag-, darm en leverziekten hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Polikliniek Maag-, darm- en leverziekten

088 75 540 75

De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. 

Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

https://www.hetwkz.nl/nl/uw-kind-voorbereiden tips qr code

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet