ECG: 24 uur
Elektrocardiogram (ECG): 24 uur
U komt met uw kind naar het WKZ voor een 24 uurs-ECG, ook wel holter genoemd. Het is normaal dat u graag wilt weten wat er gaat gebeuren. Lees daarom hieronder hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat er tijdens het onderzoek gebeurt en wanneer u de uitslag hoort.
Wat is een ECG 24 uur?
ECG is een afkorting van elektrocardiogram. Een ECG van het hart is een onderzoek waarbij de kindercardioloog meer te weten komt over de werking van het hart. We onderzoeken hiermee het ritme van het hart, of er extra hartslagen zijn, hoe de boezems en kamers samenwerken en of er aanwijzingen zijn van zuurstofgebrek in de hartspier zelf? We meten met een 24 uurs-ECG 24 uur achter elkaar, ook als uw kind bijvoorbeeld speelt, slaapt en eet. Hierbij letten we met name op het voorkomen van ritmestoornissen.
Hoe gaat een ECG 24 uur in zijn werk?
Een elektrische prikkel zorgt ervoor dat het hart klopt. Deze prikkel kunnen we op de huid meten met elektroden, dat zijn drie plakkers met een snoertje eraan. We plakken de elektroden op de borstkas van uw kind. Deze gegevens worden bewaard in het geheugen van het kastje. Als het kastje wordt ingeleverd kan een computer deze gegevens op papier zetten, zodat de kindercardioloog dit kan laten uitlezen en kan beoordelen. Dit kost een paar dagen tot een week. Er wordt vaak een telefonische afspraak gemaakt om de uitslag te bespreken.
Welke aandoeningen zijn zichtbaar op een ECG?
Een ECG 24 uur wordt met name gemaakt om te kijken naar het ritme van het hart en hartritmestoornissen op te sporen.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voorbereiding op de ECG
Op de dag van uw afspraak meldt u zich met uw kind bij de polikliniek kindercardiologie, receptie 14, op de eerste verdieping van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Tijdens het ECG
In de ECG-kamer trekt uw kind de bovenkleding uit, oudere meisjes mogen een hemd aanhouden. Voor het maken van het ECG ligt uw kind op de onderzoekstafel en een doktersassistent plakt de stickers. De assistent plakt drie ECG-plakkers op de borstkas van uw kind. De plakkers kunnen een beetje koud aanvoelen.
Er zitten snoertjes aan de plakkers en die zijn aangesloten aan het kastje. Hier voelt uw kind verder niets van. De assistent controleert vervolgens of het kastje goed werkt. Het kastje wordt ingesteld om 24 uur of langer te registreren. Als de plakkers en het kastje zijn aangesloten, mag uw kind naar huis of terug naar de afdeling. Bij het maken van een 24-uurs ECG is geen kans op complicaties.
De assistent vraagt aan u en uw kind om samen een dagboek bij te houden. Hierin schrijven jullie op wat uw kind tijdens die 24 uur doet.
Wat mag uw kind wel tijdens de 24 uur?
- Uw kind mag gewone dingen doen, zoals spelen, slapen, eten, drinken, sporten en naar school. Als er activiteiten zijn die de klachten uitlokken is het juist belangrijk om dit tijdens deze meting te doen.
- Als één van de plakkers loslaat, dan kunt u deze zelf weer vastplakken op dezelfde plaats. U krijgt vervangende plakkers mee naar huis.
Wat mag uw kind niet doen tijdens de 24 uur?
- Het kastje mag niet worden geopend en er mag niet op de knopjes worden gedrukt.
- Uw kind mag niet zwemmen, douchen of in bad gaan.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Na het ECG
Na 24 uur mogen de plakkers er af. Dat mag u thuis doen. U levert daarna het kastje en het dagboek in op de polikliniek kindercardiologie van het WKZ. In het weekend mag u dit ook bij de beveiliging inleveren. Uw kind hoeft niet mee te komen en uw kind mag gewoon weer alles doen. Als uw kind opgenomen is, haalt de verpleegkundige op de afdeling de plakkers er af.
De kindercardioloog belt één tot twee weken na het 24 uurs-ECG om te bespreken wat de resultaten zijn.
Wanneer is er meer onderzoek nodig?
Soms is meer onderzoek nodig als een afwijking te zien is op het ECG. Dit kan bestaan uit een echo van het hart of bij aangetoonde ritmeproblemen soms een elektrofysiologisch onderzoek.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen, afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Lees meer over wachttijdenWat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Uw kind is doorverwezen naar de afdeling kindercardiologie en kinderhartchirurgie. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op.
Polikliniek Kindercardiologie / kinderhartchirurgie
De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.
Hebt u vragen over de planning van een operatie of hartkatheterisatie? Bel dan onderstaand telefoonnummer:
T: 088 75 547 04U kunt ook een e-consult aanvragen via Mijn UMC Utrecht. Dit kan alleen als uw kind al patiënt bij de afdeling kindercardiologie is.
Is uw kind onder behandeling in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen en is er een acuut levensbedreigend probleem? Bel dan 112.
Buiten kantooruren
Vraag de telefonist of hij u doorverbindt met de dienstdoende arts-assistent kindergeneeskunde. Deze kan laagdrempelig overleggen met de dienstdoende kindercardioloog.