Bloeddruk meten gedurende 24 uur
Bloeddruk meten gedurende 24 uur
Om een goed beeld te krijgen van de bloeddruk van uw kind, zowel overdag als ‘s nachts, wil de arts deze graag 24 uur lang meten. De bloeddruk van uw kind kan thuis anders zijn dan in het ziekenhuis. Daarom is het belangrijk om ook thuis de bloeddruk te meten tijdens ‘normale’ activiteiten waar uw kind aan gewend is. Maar hoe gaat dat in z’n werk?
Wat houdt bloeddruk meten gedurende 24 uur in?
Als uw kind een 24-uurs bloeddrukmeting moet, meten we gedurende de dag drie keer per uur en in de nacht één keer per uur de bloeddruk terwijl uw kind gewoon thuis is. Voor dit onderzoek doen we een band om de bovenarm van uw kind met daaraan een draagbaar kastje. Na 24 uur levert u het kastje weer in, waarna de arts de gegevens kan bekijken. Hierdoor krijgt de arts een goed beeld van de bloeddruk van uw kind en kan een diagnose gesteld worden.
Met deze metingen kan de arts bekijken:
- hoe de bloeddruk van uw kind overdag is als uw kind gewoon thuis is;
- hoe de bloeddruk van uw kind ‘s nachts is;
- hoe de bloeddruk van uw kind is als uw kind ergens mee bezig is.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Uw kind hoeft niks mee te nemen naar de polikliniek. U krijgt van te voren een brief thuis met informatie over de afspraak. In de behandelkamer in het WKZ doen we de bloeddrukband om de rechter bovenarm van uw kind, het is dus handig als uw kind een wijde trui of shirt aan heeft. Voor het kastje hebben we een draagtasje. Het is handig als uw kind een riem om heeft waar we het kastje aan vast kunnen maken. ‘s Nachts mag het kastje naast uw kind in bed liggen.
Nadat de band en het kastje zijn geïnstalleerd mag uw kind gewoon mee naar huis. U spreekt met de verpleegkundige af wanneer u het kastje uit kunt zetten. Dit is na 24 uur.
Ook is het goed om te weten dat het meetkastje niet tegen water kan. Zorg dus dat uw kind deze 24 uur niet hoeft te douchen.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wat tips die je kunt gebruiken als je kind dit onderzoek ondergaat:
- Het is belangrijk dat uw kind alles gewoon blijft doen tijdens deze meting, behalve douchen en zwemmen. Zo krijgen we een goed beeld van de bloeddruk van uw kind.
- De band moet echt voor 24 uur om blijven om een goed beeld te krijgen. De band is zo gemaakt dat hij niet makkelijk verschuift of losraakt.
- Als de band toch verschuift kunt u de band zelf weer op de goede plek schuiven. Op de band zit een pijltje, zorg ervoor dat deze altijd naar de elleboog van uw kind wijst.
- Is de band toch helemaal van de arm van uw kind af gegaan? Schrijf het tijdstip waarop dit gebeurde op een briefje en doe dit bij de bloeddrukmeter als u deze weer inlevert. Wanneer de band weer om de arm van uw kind zit gaan de metingen gewoon door.
- Als de slang losraakt moet die opnieuw bevestigd worden. Controleer daarom af en toe of de slang nog goed vastzit.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De uitslag krijgt u van uw arts tijdens een telefonische afspraak. U kunt de uitslag ook inzien via Mijn UMC Utrecht.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 9-10-2024
De actuele wachttijd voor een bezoek aan de polikliniek kindercardiologie/kinderhartchirurgie is 8 weken
Belangrijk
Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Uw kind is doorverwezen naar de afdeling kindercardiologie en kinderhartchirurgie. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op.
Polikliniek Kindercardiologie / kinderhartchirurgie
De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.
Hebt u vragen over de planning van een operatie of hartkatheterisatie? Bel dan onderstaand telefoonnummer:
T: 088 75 547 04U kunt ook een e-consult aanvragen via Mijn UMC Utrecht. Dit kan alleen als uw kind al patiënt bij de afdeling kindercardiologie is.
Is uw kind onder behandeling in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen en is er een acuut levensbedreigend probleem? Bel dan 112.
Buiten kantooruren
Vraag de telefonist of hij u doorverbindt met de dienstdoende arts-assistent kindergeneeskunde. Deze kan laagdrempelig overleggen met de dienstdoende kindercardioloog.