Je komt in ons ziekenhuis voor een behandeling met het medicijn Lederspan. Een andere naam daarvoor is Triamcinolonhexacetonide. Het achterlaten van een hoeveelheid medicijn in je gewricht via een injectie noemen we ook wel een depot.
Door Lederspan heb je minder last van ontsteking en pijn in je gewrichten. Lederspan is een ontstekingsremmend medicijn.
We geven Lederspan aan kinderen die een reumatische ziekte hebben waardoor ze ontstekingen en pijn hebben in hun gewrichten. Meestal is dat jeugdreuma.
De dokter heeft afgesproken dat jij Lederspan krijgt. Meestal werkt het langer dan een jaar. Als je pech hebt en het werkt niet zo lang, dan dienen we Lederspan maximaal 3x per jaar in hetzelfde gewricht toe.
Er mag iemand bij je blijven tijdens de behandeling met Lederspan. Je vader, moeder, of iemand anders die je graag bij je hebt.
De behandeling met Lederspan krijg je op de polikliniek van het WKZ of op afdeling Kameleon. Kameleon is het kinderdagcentrum. Locatie WKZ. Met de ronde lift omhoog – 1e verdieping. Daarna naar links – receptie 19.
Je gewrichten
Op iedere plek van je lichaam waar je beweegt, zit tussen je botten een gewricht. Bijvoorbeeld; je pols, je elleboog, je heup, je enkel en je nek.
Hoe werkt het medicijn Lederspan?
Zonder gewrichten kan je bijvoorbeeld niet met je hoofd draaien, niet zwaaien of niet lopen. Je hebt grote gewrichten zoals je knie en je schouder. Maar ook kleine gewrichten zoals in je vingers.
Lederspan is een glucocorticoïd. Dat is een hormoon dat ontstekingen remt. Jouw lichaam maakt zelf ook glucocorticoïden aan, in de bijnier.
Ontstekingen ontstaan in je lichaam door:
- Beschadiging van weefsel.
- Prikkels van buiten, bijvoorbeeld een bacterie, virus, of UV-straling (dat zit in de straling van de zon).
- Een auto-immuunreactie. Dat betekent dat afweercellen in jouw lichaam je eigen weefsels aanvallen. Het ziet deze weefsels als ‘indringers’ die weg moeten. Je lichaam vecht dan eigenlijk tegen zichzelf. Bij jeugdreuma gebeurt dat in je gewrichten.
Een ontstekingsremmer zorgt ervoor dat je minder last hebt van ontstekingen. Het remt je afweersysteem: je lichaam ‘vecht’ niet meer tegen zichzelf.
We spuiten de Lederspan direct in je gewricht waar de ontsteking zit dan:
- is het direct op de goede plek,
- werkt het sneller en
- heeft het minder bijwerkingen.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Wat moet je van tevoren weten?
- Meestal mag je die dag je medicijnen gewoon innemen.
- Trek kleren aan die makkelijk zitten.
Kom je van thuis, neem dan mee ...
Voor een behandeling met Lederspan blijf je een tijdje in het ziekenhuis. Breng daarom iets mee dat je leuk vindt om te doen. Denk bijvoorbeeld aan:
- een (voor)leesboek
- een spelletje
- je smartphone
Wat doen wij vóór de behandeling met Lederspan begint?
- Als je voor het eerst op de afdeling bent, laat de verpleegkundige jou en je ouders eerst de afdeling zien.
- De verpleegkundige stelt een aantal vragen aan jou en je ouders over hoe het met je gaat.
- De verpleegkundige meet met een oorthermometer je temperatuur. Dit gaat heel snel en doet geen pijn. Zo kunnen we zien of je geen koorts hebt.
- Zo nodig controleert ze je lengte en gewicht.
- Als alles goed met je gaat, ga je mee naar de behandelkamer. Je ouder mag met je mee.
- In de behandelkamer ga je op de behandeltafel liggen.
- Als je het spannend vindt om de injectie in je gewricht te krijgen, kan de pedagogisch medewerker nog uitleg geven en/of je begeleiden.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
De dokter voelt bij je gewricht dat behandeld wordt naar een goede plek om de Lederspan in te spuiten. Soms moet je wat buigen of strekken of leggen we een opgerolde handdoek onder je gewricht (bv je knie). Dat plekje maakt hij schoon met een gaasje met alcohol. Dit voelt koud aan. De dokter trekt steriele handschoenen aan. De dokter geeft de prik. Soms haalt hij eerst wat vocht uit het gewricht met een spuitje. Daarna spuit hij de Lederspan in je gewricht. Dan haalt hij de naald er weer uit en drukt het plekje even af. Je krijgt een pleister. De dokter buigt je gewricht een beetje op en neer.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Als alles goed met je gaat, mag je weer naar huis. Je krijgt een foldertje mee met tips. Hierin staat wat je de eerste dagen na de behandeling wel en niet mag doen.
Bijwerkingen
- Pijn of een blauwe plek op de plek waar het medicijn is ingespoten.
- Opvliegers, dat zijn aanvallen met een warmtegevoel en een rood hoofd.
Complicaties
Zelfs als een behandeling helemaal goed is gedaan ("volgens het boekje"), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.
Nadat je de medicijnen hebt gehad (thuis)
- Het komt zelden voor, maar er kan een infectie optreden in het gewricht doordat er een bacterie van de huid mee naar binnen gaat. Je krijgt dan koorts en een dik, rood en warm gewricht. Als dit het geval is moet je ouder direct de dienstdoende kinderreumatoloog bellen.
- Zelden: Kristalvorming van het medicijn in het gewricht. Dit is een kortdurende reactie waarbij het gewricht enkele uren na de injectie rood dik en pijnlijk kan worden. Maar je krijgt dan geen koorts. Het gaat binnen 24 uur over en heeft geen gevolgen. Wel willen we graag dat je ouder contact opneemt met de dienstdoende kinderreumatoloog als dit gebeurt.
- Als je suikerziekte hebt, kan de bloedglucose tijdelijk stijgen.
- Zelden: Verkleuring van de huid. De huid verliest pigment in een gebied rondom de injectie. Dit gaat niet meer over.
- Zelden: Deukje in de huid op de plaats van de injectie. Dit komt door het verdwijnen van vetweefsel op die plek. Dit wordt vaak in de loop van de tijd minder zichtbaar.
Voor ouders
Bijwerkingen en complicaties
Na de toediening van Lederspan kunnen ook thuis bijwerkingen/complicaties optreden, zoals hierboven beschreven. Deze bijwerkingen zijn meestal mild tot matig.
Heeft uw kind thuis complicatie nummer 1, 2 of 3 overleg dan met de behandelend arts. ’s Nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met het ziekenhuis en vragen naar de dienstdoende kinderarts, telefoonnummer 088 75 555 55.
Als uw kind geopereerd wordt
Wordt uw kind geopereerd (denk hierbij bijvoorbeeld aan een ingreep in het ziekenhuis of bij de tandarts)? Overleg dan met de behandelend arts. Maar meestal mag uw kind de Lederspan behandeling gewoon krijgen.
Vaccinaties
De griepprik mag gewoon gegeven worden als uw kind Lederspan heeft gekregen.
Adviezen
Overleg altijd met je dokter als:
- je vragen hebt
- je je niet lekker voelt als je thuis bent
- je zwanger bent of borstvoeding geeft
- je zwanger wilt worden
Bewegen
De eerste 72 uur mag je het gewricht niet al te veel gebruiken. Lees ook de folder Nazorg Lederspan (adviezen na lederspan injectie)
Heb je nog vragen?
Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten. Je kunt ze stellen als je in het ziekenhuis bent.
Voor vragen over een behandeling met Lederspan kun je bellen met de afdeling Kameleon 088 7554440
Voor andere vragen of advies kun je bellen met een pedagogisch medewerker via het secretariaat Pedagogische Zorg:
• op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 10.00 uur
• telefoonnummer 088 75 542 24
Je ouders kunnen deze nummers ook bellen.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek reumatologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Reumatologie
De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.