Een sinustrombose bij een pasgeborene (neonaat) is een verstopping (bloedprop) van een van de grote aders in de hersenen. Dit kan voor, tijdens, of na de geboorte zijn ontstaan. Soms wordt deze aandoening een vorm van een herseninfarct genoemd.
Kunnen babies ook een herseninfarct krijgen?
Helaas kan een herseninfarct ook bij pasgeboren babies voorkomen. Sinustrombose is vrij zeldzaam en komt bij ongeveer 1 tot 12 per 100.000 babies voor. Bij de helft van de kinderen is er ook sprake van uitbreiding van het infarct in het hersenweefsel.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Bij een deel van de kinderen is sinustrombose een toevalsbevinding. Soms merk je aan een baby dat het gedrag anders is: bijvoorbeeld opvallend stil of juist heel geprikkeld. Ook kunnen er voedingsproblemen zijn, spugen, of schommelingen in de temperatuur. Sommige babies hebben epileptische aanvallen.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Het is niet altijd duidelijk waarom een sinustrombose ontstaat. Problemen tijdens de zwangerschap kunnen een rol spelen (bijvoorbeeld hoge bloeddruk of een placenta afwijking), maar ook zuurstof gebrek bij de geboorte. Er kan ook sprake zijn van een (aangeboren) verhoogde stollingsneiging.
Wat zijn de gevolgen voor een kind?
De uiteindelijk gevolgen van een sinustrombose verschillen sterk van kind tot kind. Dit hangt vooral samen met of er bijkomende hersenschade is ten gevolge van de sinustrombose.
Een deel van de kinderen houdt restverschijnselen over. De restverschijnselen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- hoge spierspanning in de armen en benen;
- problemen met aandacht, geheugen, leren;
- gedragsproblemen;
- emotionele gevolgen.
Onderzoek & diagnose uitklapper, klik om te openen
We doen vaak eerst een echografisch onderzoek van de hersenen. Geeft dit onderzoek aanwijzingen voor een sinustrombose, dan wordt er vaak ook een MRI onderzoek van de hersenen gedaan. Maar soms ook andersom. Daarnaast wordt het zuurstofgehalte in de hersenen gemeten (dit heet NIRS) en wordt een continu hersenfilmpje gemaakt (het aEEG).
Om te kijken naar verschillende oorzaken van een sinustrombose, kan uw kind te maken krijgen met een aantal andere onderzoeken zoals:
- bloedonderzoek;
- soms erfelijkheidsonderzoek;
- en vaak onderzoek van de placenta.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Een sinustrombose kan behandeld worden met bloedverdunners, met als doel de bloedprop kleiner te maken. Vaak is deze behandeling langdurig (enkele maanden).
Helaas kunnen we niets doen aan bijkomende schade aan de hersenen: we kunnen een herseninfarct dus niet genezen.
Wel kunnen we eventuele epileptische aanvallen behandelen met medicijnen.
Verder behandeling en begeleiding is gericht op de restverschijnselen van het herseninfarct. Zo reageren kinderen met een bewegingsstoornis vaak goed op fysiotherapie.
Leven met uitklapper, klik om te openen
Als er sprake is van een herseninfarct volgt er voor u als ouders een spannende tijd vol met onzekerheden:
- In hoeverre zal mijn kindje gehandicapt worden?
- Hoe gaan wij hier als ouders mee om?
- Zal mijn kind er later last van hebben?
Deze en andere vragen kunt u bespreken met de behandelend arts, de verpleegkundige of maatschappelijk werker.
Wetenschappelijk onderzoek
Goede zorg kan niet zonder goed onderzoek. Daarom vindt er binnen het expertise centrum neonatale neurologie veel wetenschappelijk onderzoek plaats. Bijvoorbeeld naar oorzaken en behandeling van hersenschade.
Onderzoek op het gebied van herseninfarct. Op onze afdeling zijn verschillende onderzoeken op het gebied van herseninfarct. Uw arts kan u hier meer over vertellen.
Meer informatie
- www.hersenstichting.nl (patiëntenvereniging)
- www.kinderneurologie.eu
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Neonatologie
Bezoekadres
Wilhelmina Kinderziekenhuis
Geboortecentrum afdeling neonatologie
Lundlaan 6
3584 EA Utrecht
Mailadres
U kunt ons mailen via secrneon@umcutrecht.nl