Hypospadie
Hypospadie is een aandoening waarbij de plasbuis niet uitmondt aan de top van de penis, maar aan de onderzijde van de penis. De voorhuid is meestal niet gesloten, maar gespleten. Ook kan er sprake zijn van kromstand van de penis.
Er zijn verschillende aangeboren afwijkingen van het mannelijk geslachtsorgaan. Eén van de meest voorkomende afwijkingen is een hypospadie. Dit komt voor bij ongeveer 1 op de 250 jongetjes. De oorzaak van een hypospadie is een tekort aan testosteron (mannelijk geslachtshormoon) bij de moeder in de zesde tot de dertiende week van de zwangerschap.
Bij een hypospadie is de opening van de plasbuis niet aan de top van de penis, maar aan de onderzijde. De abnormale opening kan op iedere plaats van de penis voorkomen. Dit kan variëren van een lichte variant waarbij de opening dicht bij de normale plek zit, tot een ernstige variant waarbij de opening van de plasbuis zelfs in de balzak kan uitkomen. Door de afwijkende locatie van de opening van de plasbuis kunnen de ernstige varianten zonder behandeling op latere leeftijd bij uw kind leiden tot problemen met staand plassen.
Afbeelding:
Schematische onderverdeling van hypospadie op basis van de locatie van de opening van de plasbuis. 1. Mild, 2. Matig, 3. Ernstig
Bijna altijd is de voorhuid niet gesloten over de eikel, maar gespleten. Ook kan er sprake zijn van een kromstand van de penis. De kans op kromstand is groter bij ernstiger vormen van hypospadie waarbij de opening van de plasbuis dichter bij de balzak zit. Deze kromstand kan, indien onbehandeld, op latere leeftijd bij erecties en gemeenschap klachten veroorzaken.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Behalve het afwijkende uiterlijk geeft een hypospadie op jonge leeftijd meestal geen klachten. Pasgeboren kinderen kunnen in de regel normaal plassen in de luier. Ook er is geen verhoogde kans op urineweginfecties.
Indien een hypospadie niet behandeld wordt, kunnen op latere leeftijd problemen ontstaan met staand plassen. Dit is voornamelijk het geval bij ernstiger vormen van hypospadie waarbij de opening van de plasbuis dichter bij de balzak zit. Het is dan moeilijk om controle te hebben over de richting van de plasstraal.
Eventuele kromstand van de penis kan, als deze niet wordt behandeld, op latere leeftijd bij erecties en gemeenschap klachten veroorzaken.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Hypospadie wordt meestal vastgesteld kort na de geboorte tijdens het lichamelijk onderzoek door de kinderarts of verloskundige. Ook tijdens een controle bezoek bij het consultatie bureau kan een hypospadie worden vastgesteld. Uw kind zal dan verwezen worden naar een (kinder)uroloog.
In het WKZ zien wij kinderen met een hypospadie ongeveer vanaf de leeftijd van 6 maanden op de polikliniek. Wij verrichten lichamelijk onderzoek waarbij wordt gelet op het formaat van de penis en de locatie van de opening van de plasbuis. Ook wordt een inschatting gemaakt over de eventuele aanwezigheid van kromstand, al is dat niet altijd goed te beoordelen op de polikliniek.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
De enige behandeling voor hypospadie is een operatie. Medisch gezien is het niet altijd nodig om een (lichte vorm van) hypospadie te behandelen.
Het doel van een operatie is dat normaal plassen, met een rechte straal naar voren, mogelijk wordt. Een ander doel is dat seksueel functioneren met een rechte erectie later mogelijk is. Verder kan het afwijkende uiterlijk van de penis een reden zijn om dit met een operatie te verbeteren.
Een operatie gebeurt rond de leeftijd van twaalf tot achttien maanden. Veel eerder wordt de operatie niet gepland, omdat de penis in de eerste zes tot negen maanden nog groeit. Een operatie na de leeftijd van achttien maanden heeft niet de voorkeur, aangezien de kans dat uw kind dan vervelende herinneringen aan de operatie en ziekenhuisopname overhoudt dan toeneemt.
Er zijn verschillende operatietechnieken die bij een hypospadie toegepast kunnen worden.
De uitgebreidheid van de operatie wordt bepaald door de plaats van de opening van de plasbuis en door de mate van de kromstand van de penis bij een erectie. Bij ernstige vormen kan het nodig zijn om de correctie over twee operaties te verdelen met een tussentijd van zes tot twaalf maanden. Als uw arts verwacht dat dit het geval is bij uw kind, dan zal dit al bij het eerste poliklinisch bezoek met u worden besproken.
Soms is de penis te klein van formaat om de operatie goed te kunnen uitvoeren. De arts kan dan besluiten om vóór de operatie eerst met hormoonzalf of hormoonprikken de penis tijdelijk extra te laten groeien, zodat de kans op een succesvolle operatie wordt vergroot.
Meer informatie over de hypospadiecorrectie >
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden alle hypospadie behandelingen uitgevoerd. Uw arts zal de beschikbare opties met u doornemen om samen te beslissing welke behandeling het meest geschikt is.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek urologie hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Mijn patiënt verwijzen