Facioscapulohumerale Dystrofie (FSHD)
Facioscapulohumerale dystrofie (FSHD) is een erfelijke spierziekte waarbij er in toenemende mate spierzwakte optreedt in voornamelijk de spieren van het gezicht en de bovenarmen.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
De eerste klachten van FSHD treden vaak op tussen de leeftijd van 10 en 20 jaar. Het eerste wat wordt bemerkt bij FSHD is het zwakker worden van de spieren van het gezicht. Kinderen met FSHD kunnen hun ogen niet meer goed sluiten en later worden de spieren rondom de mond zwakker. Ze krijgen daardoor een typische glimlach en kunnen vaak niet fluiten. Later worden ook de spieren van schouders en bovenarmen zwakker, waardoor het moeilijk kan zijn om dingen boven het hoofd te pakken of te tillen. Pas later kunnen ook de spieren van romp en benen zwakker worden, waardoor ze moeite hebben met rennen en ze hierdoor vaak struikelen. Ze kunnen soms niet goed opstaan uit een stoel en hebben moeite met traplopen. De mate van klachten verschilt per persoon.
Bij een deel van de kinderen kunnen er gehoorproblemen voorkomen. Verder kunnen bij oogonderzoek soms extra vaatjes op het netvlies te zien zijn. Dat heeft meestal geen gevolgen voor het zien.
Sommige kinderen hebben last van vermoeidheid en pijnklachten.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
De oorzaak van FSHD is in de meeste gevallen te vinden in het ontbreken van bepaalde stukjes DNA op het uiteinde van chromosoom 4 (genetische locatie: 4q35).
Erfelijkheid
Facioscapulohumerale dystrofie type 1 erft autosomaal dominant over. Bij een deel van de mensen is facioscapulohumerale dystrofie type 1 het gevolg van een nieuwe mutatie.
Facioscapulohumerale dystrofie type 2 ontstaat alleen als iemand een verandering in twee verschillende genen heeft. Dit noemen we ook wel digenetische overerving.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Aan de hand van het verhaal (klachten zoals hierboven beschreven) en lichamelijk onderzoek kan er een vermoeden zijn op FSHD. Met behulp van aanvullend onderzoek (zoals MRI spieren en genetisch onderzoek) wordt onderzoek gedaan naar het type FSHD.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Het is voor kinderen met FSHD heel belangrijk om de juiste behandeling en hulpmiddelen te krijgen. Kinderen met deze aandoening zijn meestal onder controle bij de revalidatiearts. Fysiotherapie kan helpen om in conditie te blijven. Een ergotherapeut kan adviezen geven over hulpmiddelen, zoals een loophulpmiddel of een rolstoel. FSHD kan nog niet genezen.
Meer informatie
Meer informatie voor artsen
- Evidence-based guideline summary: Evaluation, diagnosis, and management of facioscapulohumeral muscular dystrophy. Report of the Guideline Development, Dissemination, and Implementation Subcommittee of the American Academy of Neurology and the Practice Issues Review Panel of the American Association of Neuromuscular & Electrodiagnostic Medicine. Neurology 85 July 28, 2015.
- Informatie voor de huisarts over Facioscapulohumerale spierdystrofie (FSHD), website Spierziekten Nederland
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
- Polikliniek Kinderrevalidatie
- Verpleegafdeling Panda
- Verpleegafdeling Leeuw
- Centrum Spieren voor Spieren Kindercentrum
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Voor afspraken en alle overige vragen kunt u bellen met onderstaand telefoonnummer.
Verpleegafdeling Panda
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen via:
088-7553562
pandasecretariaat@umcutrecht.nl
Verpleegafdeling Leeuw
Telefoonnummers
U kunt afdeling leeuw bereiken op de nummers:
088 75 547 22 (alleen tijdens kantooruren)
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek kinderneurologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Neurologie
Bereikbaar: maandag 8.30 tot 12.00 uur woensdag 8.30 tot 12.00 uur donderdag 13.30 tot 16.30 uur vrijdag 8.30 tot 12.00 uur