Het Landelijk Psychotraumacentrum
Het Landelijk Psychotraumacentrum
Het Landelijk Psychotraumacentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis is een specialistische GGZ-instelling. We bieden poliklinische hulp aan kinderen, jongeren en jongvolwassen van 4 tot 25 jaar die interpersoonlijke traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Denk daarbij aan (langdurig) seksueel geweld, huiselijk geweld, mishandeling, verwaarlozing en/of (het getuige zijn van) een geweldsmisdrijf. Het centrum biedt vanuit klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek deskundigheid op het gebied van traumagerichte diagnostiek en -behandeling. Er worden uitsluitend evidence based therapeutische behandelingen toegepast.
Voor wie? uitklapper, klik om te openen
Kinderen, jongeren, jongvolwassenen kunnen in hun omgeving of dichtbij huis ingrijpende gebeurtenissen meemaken. Wanneer er sprake is van schade als gevolg van interpersoonlijk trauma (zoals hierboven beschreven), kan er gedacht worden aan een aanmelding bij het Landelijk Psychotraumacentrum.
Het centrum is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen en voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij hen. Het hulpaanbod wordt afgestemd op de situatie en de vraag. Het kind staat daarbij altijd centraal.
Het team uitklapper, klik om te openen
Binnen het multidisciplinair team werken klinisch- en gezondheidszorgpsychologen, basispsychologen en ouderbegeleiders. Wij voeren samen onder andere de diagnostiek, behandeling en begeleiding uit. Bekijk hier het overzicht van het team.
- Iva Bicanic, coördinator/ klinisch psycholoog / EMDR Europe Practitioner Kind&Jeugd
- Ingeborg Stratenus-Blase, gezondheidszorgpsycholoog/ EMDR Europe Practitioner Kind&Jeugd
- Lisa van Osch, gezondheidszorgpsycholoog
- Arend Groot, ouderbegeleider
- Cathinca Trouwborst, ouderbegeleider
- Fleur Fleischeuer, basispsycholoog
- Fleur Knopper, basispsycholoog
- Tessa Nederpel, basispsycholoog (vanaf november 2024 niet langer werkzaam bij het PTC)
- Marielle Plug- van den Bree, officemanager
- Natasja van Santen, officemanager
- Stagiaires; social work en psychologie
- Eva Alisic, psycholoog / onderzoeker
Verzekerde zorg uitklapper, klik om te openen
De psychologisch hulpverlening bij het Landelijk Psychotraumacentrum valt onder gespecialiseerde GGZ. Hiervoor is een geldige verwijzing nodig. Zorg aan kinderen en jongeren t/m 17 jaar wordt volledig vergoed vanuit de gemeenten. Vanaf 18 jaar dient u rekening te houden met een jaarlijks eigen risico. We raden u aan om zelf te overleggen met uw zorgverzekeraar over vergoedingen, omdat de afspraken per verzekeraar verschillen.
Verwijsbrief
Aanmelden kan alleen met een geldige verwijzing van de huisarts. De aanmelding is pas definitief als er telefonisch contact is geweest over de aanmelding gedurende het telefonisch spreekuur, de aanmelding is besproken binnen het aanmeldteam en de verwijsbrief binnen is. De verwijsbrief moet de volgende gegevens bevatten:
- datum verwijzing
- aanduiding specialistische ggz
- vermoeden van een DSM-V classificatie; mogelijk PTSS / angststoornis
- AGB-codes van de huisarts
- stempel van de praktijk, handtekening en functie van de verwijzer
Centrum Seksueel Geweld uitklapper, klik om te openen
Meer informatie over hulp na seksueel geweld bij het Landelijk Psychotraumacentrum vindt u hier.
Meer informatie over het Centrum Seksueel Geweld >
Contact
Landelijk Psychotrauma centrum
Voor overleg over een eventuele aanmelding kunnen ouders/verzorgers, jongeren, jongvolwassenen en zorgverleners bellen tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen van 11:00-12:00 uur. Mocht u onverhoopt niet direct in contact komen met ons tijdens dit uur, dan wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld.
psychotraumacentrum@umcutrecht.nl
Adres & route UMC Utrecht, locatie WKZ Afdeling medische psychologie en maatschappelijk werk Receptie 1, begane grond Lundlaan 6 3584 EA Utrecht Postadres UMC Utrecht, locatie WKZ Huispostnummer KA.00.004.0 Postbus 85090 3508 AB Utrecht