Scolioseoperatie bij kinderen en jongvolwassenen
Scolioseoperatie bij kinderen en jongvolwassenen
Als een scoliose te groot wordt, is soms een operatie nodig. Dit doen we dan vooral omdat een grote scoliose uit zichzelf steeds groter wordt en uiteindelijk problemen van de longen of rugpijn op oudere leeftijd kan geven. Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de oorzaak van de scoliose zijn er verschillende soorten scolioseoperaties.
Tijdens de operatie plaatst de orthopaedisch chirurg twee metalen staven aan beide kanten van de ruggenwervels die met schroeven worden vastgezet. Hiermee maakt de orthopaedisch chirurg de rug rechter en worden een aantal wervels aan elkaar vastgezet, waardoor de bocht niet meer kan toenemen.
Meer over scoliose-operatie
Om verergering van de bocht te voorkomen wordt tijdens de operatie de bocht gecorrigeerd en vervolgens in deze nieuwe stand vastgezet. De wervels zetten we in principe alleen vast bij kinderen die al uitgegroeid zijn of tegen het einde van hun groei zijn. Dit betekent dat deze operatie geen grote gevolgen heeft voor hun groei.
De operatie kan op twee manieren plaatsvinden: via de rug (vanaf de achterkant) of via de borstkas (vanaf de voorkant/zijkant). Tijdens de operatie maakt de chirurg een snee op de rug of borstkas om goed bij de rugwervels te kunnen komen. Vervolgens zet hij de wervelkolom recht. De wervelkolom wordt dan in die positie vastgezet met behulp van metalen staven en schroeven. Op sommige plaatsen schraapt de chirurg wat bot van de wervels. Dit zorgt ervoor dat alles stevig vast groeit.
Tot slot legt de chirurg één of twee slangetjes bij de wervels voor pijnstilling (epiduraal drain). Hiermee komt de verdoving precies op de plaats van de wond. Tijdens de hele operatie gebruiken we ruggenmerg-bewaking (‘neuromonitoring); met draadjes aan de armen en benen testen we zo of de zenuwen goed blijven werken.
Bij kinderen die nog veel moeten groeien, is het vastzetten van de wervels een minder aantrekkelijke optie. Voor hen kan in bepaalde gevallen een zogenoemde ‘growing rod’ een goede optie zijn.
Deze operatie voeren we ook via de achterkant uit. Daarbij worden met behulp van een aantal kleinere sneetjes (dus niet één grote) twee staafjes onder de huid geschoven. Deze staven worden vervolgens ook vastgezet met schroefjes, maar dan alleen aan de boven- en onderkant. Hiertussen zit een systeem waardoor de staafjes elke zes tot acht maanden verlengd kunnen worden. Hierdoor groeit de rug mee met de normale groei van het kind.
Het nadeel hiervan is echter dat we een growing rod alleen tijdens een operatie kunnen verlengen. Hoewel dit relatief kleine ingrepen zijn, betekent het wel dat het kind minstens één keer per jaar geopereerd moet worden totdat het uitgegroeid is en we de wervels definitief kunnen vastzetten.
Resultaat
Het resultaat van de operatie is dat de wervelkolom zo recht mogelijk wordt gezet en in balans is, zonder dat het ruggenmerg of de zenuwen daardoor in gevaar komen. Zo voorkomen we verdere verergering van de bocht en worden rugklachten op latere leeftijd hopelijk verminderd.
Patiëntenvereniging en informatie film
- Er is een patiëntenvereniging voor patiënten met scoliose en hun ouders. Op deze website vindt u nieuws en informatie over scoliose. Ook is er een forum waarop betrokkenen hun ervaringen kunnen uitwisselen.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Hier kan je onze App downloaden met een beschrijving en animaties van het operatietraject. Kies in de App voor behandeling 'idiopathische scoliose'
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
In het ziekenhuis willen we je graag snel beter laten worden. Daarvoor moet je zelf ook meehelpen door mee te doen met oefeningen en goed te eten. Daarna mag je vrijwel alles weer. Het duurt meestal een paar maanden voordat je weer helemaal hersteld bent.
Na de operatie volgen we hoe het met je gaat. Tot een jaar na de operatie zien we je op het spreekuur. Daarna ontvang je vragenlijsten via de mail.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
In het UMC Utrecht en WKZ behandelen we zowel kinderen als volwassenen met verschillende scolioses. Daardoor worden scoliosepatiënten altijd door een ervaren team begeleid, kunnen de chirurgen verschillende operatietechnieken toepassen en is er ook veel ervaring voor de behandeling van patiënten met complexe vergroeiingen van de rug. Jaarlijks zien we bijna 1000 kinderen en jongvolwassenen met een scoliose op de polikliniek en meerdere keren per week opereren we kinderen met een scoliose. Naast onze aandacht voor de zorg van scoliosepatiënten, doen we ook veel wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van deze aandoening.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 9-10-2024
Toegangstijd polikliniek Orthopedie: afhankelijk van de verwijzing 6-9 weken
Dit betreft de gemiddelde wachttijd voor alle patiënten. De wachttijd voor uw individuele patiënt kan hier aanzienlijk van afwijken, afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over deze behandeling kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek orthopedie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Orthopedie
kinderorthopedie@umcutrecht.nl
De polikliniek is op maandag tot en met woensdag bereikbaar van 8.30 - 12.00 uur. U kunt altijd een e-mail sturen.
U kunt voor algemene vragen (bijvoorbeeld over geplande afspraken) contact opnemen met de polikliniek op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur.
T: 088 75 540 70
Gipskamer
Bent u bekend bij de gipskamer en hebt u vragen of problemen? Neem dan contact op met de gipskamer
De gipskamer is bereikbaar van 8.30 - 16.30 uur.