SAFE@HOME II studie
SAFE@HOME II studie
In de SAFE@HOME II studie controleren zwangeren met een hoog risico op een te hoge bloeddruk zichzelf thuis met een bloeddrukmeter en een app waarin ze hun klachten registreren. Dit doen zij in plaats van regelmatig naar het ziekenhuis te gaan voor deze onderzoeken.
Zwangeren met een hoog risico op zwangerschapscomplicaties zoals een hoge bloeddruk moeten frequent, soms wel drie keer per week, naar de polikliniek voor controle. Dat is voor hen een grote belasting. Middels het SAFE@home platform kunnen zwangeren thuis hun bloeddruk meten en vragenlijsten over hun gezondheid invullen via een app en een draadloze bloeddrukmeter. De gegevens worden via het elektronisch patiëntendossier (EPD) ingelezen en beoordeeld door de zorgverlener.
Eerder onderzoek naar het SAFE@Home platform toont aan dat zwangeren meer vrijheid en flexibiliteit ervaren. Daarnaast leidt het thuismonitoren tot minder polibezoeken en opnames. Bovendien blijkt het ook goedkoper. In het vervolg onderzoek SAFE@HOME II willen we het SAFE@Home platform op grotere schaal onderzoeken.
Het doel van SAFE@Home II onderzoek uitklapper, klik om te openen
SAFE@HOME II onderzoekt de implementatie en de effecten op de zorg van het Safe@home platform op grotere schaal. We kijken onder andere naar de veiligheid van het platform en naar het aantal polibezoeken. Daarnaast onderzoeken we wat er nodig is om het platform succesvol te implementeren in een ziekenhuis. Dit onderzoek wordt gedaan door de afdeling verloskunde van het UMC Utrecht. Wij vragen 750 personen mee te doen aan het onderzoek, verdeeld over 8 tot 12 ziekenhuizen in Nederland. Meer informatie over de studie kunt u opvragen bij uw zorgverlener.
Deelname aan het SAFE@Home II onderzoek uitklapper, klik om te openen
Tijdens uw zwangerschap vragen wij u om op 2 momenten vragenlijsten in te vullen, 3 weken na het starten met de thuismetingen en 4 weken na de bevalling. Deze vragen gaan over uw mening over de app en de thuismetingen. We vragen u de vragenlijsten in te vullen. Deze vragenlijsten worden per email naar u verzonden. U kunt de vragen op de computer beantwoorden. Dit kost per keer ongeveer 10 minuten.
Als u meedoet, vragen wij daarnaast uw toestemming om gegevens uit uw dossier te gebruiken voor het onderzoek. Het doel hiervan is om de effecten van het SAFE@Home platform op de zorg te kunnen onderzoeken; bijvoorbeeld het aantal bezoeken aan de polikliniek, ziekenhuisopnames tijdens de zwangerschap en het verloop van de bevalling.
Het voordeel van meedoen aan dit onderzoek is dat uw bloeddruk thuis wordt gemeten en u daardoor minder vaak in het ziekenhuis op controle komt. Uw deelname kan daarnaast bijdragen aan meer kennis over de behandeling van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Deelname aan het onderzoek betekent dat u extra tijd kwijt bent aan het invullen van de vragenlijsten.
Het is niet mogelijk om u zelf aan te melden voor deze studie. Indien u in aanmerking komt voor deelname aan dit onderzoek zal de gynaecoloog of verloskundige u hier op de poli over informeren. Hebt u vragen over het onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met:
Drs. Shinta Moes, arts-onderzoeker
Onderzoekers uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het UMC Utrecht onder leiding van dr. M.N. Bekker (gynaecoloog), dr. A.T. Lely (gynaecoloog) en coördinerend arts-onderzoeker Shinta Moes. Zij vormen de stuurgroep van de SAFE@HOME II studie en zijn eindverantwoordelijk voor de uitvoering en kwaliteit van het project. Zij zijn op de hoogte van de voortgang en status van het onderzoek en kunnen waar nodig richting geven aan het project en besluiten nemen.