DRUP-studie
Een nationaal onderzoek namens het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) naar de effectiviteit van het koppelen van tumorkenmerken en gerichte anti-kankermedicijnen
Een nationaal onderzoek namens het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) naar de effectiviteit van het koppelen van tumorkenmerken en gerichte anti-kankermedicijnen
Doel van het onderzoek uitklapper, klik om te openen
In dit onderzoek willen we proefpersonen op basis van hun kankercelkenmerken behandelen met doelgerichte anti-kankermedicijnen. De medicijnen die we hiervoor gebruiken, zijn reeds goedgekeurd en in Nederland verkrijgbaar, maar worden normaal gesproken gebruikt voor de behandeling van een ander type kanker dan dat de proefpersoon heeft. Meerdere ziekenhuizen door heel Nederland doen mee met dit onderzoek. In totaal kunnen er, verdeeld over deze ziekenhuizen, een paar honderd proefpersonen meedoen.
Opzet van de studie uitklapper, klik om te openen
Indien u besluit mee te doen aan dit onderzoek wordt eerst gekeken of u aan alle algemene voorwaarden voor deelname voldoet. Om mee te kunnen doen, moet u namelijk in redelijke conditie zijn en moet er een manier zijn (bijvoorbeeld een CT-scan) om te meten of de behandeling aanslaat of niet. Een van de voorwaarden is ook dat er (in het verleden) op uw tumorcellen een kenmerk is gevonden, waarvoor doelgerichte behandeling beschikbaar is. Alleen als uit eerdere ervaringen of onderzoek is gebleken dat een medicijn mogelijk ook voor uw tumortype effectief kan zijn, willen we bij een beperkte groep proefpersonen onderzoeken in hoeverre dit medicijn werkzaam is tegen de vorm van kanker zoals u die heeft. Alle doelgerichte medicijnen in dit onderzoek hebben hun waarde bewezen als standaardbehandelingen voor bepaalde tumoren. Het gaat dus niet om nieuwe, experimentele medicijnen.
Als er een doelgericht medicijn voor u gevonden is, wordt vervolgens (aan de hand van uw medische gegevens, lichamelijk onderzoek, en aanvullend onderzoek, zoals bloedonderzoek en een CT-scan) gekeken of u ook aan alle voorwaarden voor een veilige behandeling met dat specifieke medicijn voldoet. Zo ja, dan wordt vervolgens (voor het starten met de behandeling) een buisje bloed (10 ml), eventueel (alleen voor multipel myeloompatiënten) wat speeksel , en een biopt bij u afgenomen. Hierbij wordt een klein stukje weefsel van de uitzaaiing of oorspronkelijke tumor weggehaald. Als u binnenkort sowieso (buiten dit onderzoek om) een operatie ondergaat, waarbij tumorweefsel verwijderd wordt, kunnen we het biopt ook uit het operatieweefsel halen. Dit zal vooral voor proefpersonen met hersentumoren gelden. Het biopt voor start van de behandeling is verplicht. Soms vragen wij patiënten ook tijdens of na beëindiging van de behandeling om een biopt; deze biopten zijn niet verplicht.
Het biopt, bloed en eventueel speeksel gebruiken we om het DNA (erfelijke materiaal) van de tumorcellen in kaart te brengen. Dit zal feitelijk worden gedaan door de Stichting Hartwig Medical Foundation, omdat het UMC Utrecht de hiervoor benodigde apparatuur niet heeft. HMF gebruikt hiervoor een nieuwe techniek (genaamd Next Generation DNA-sequencing). Met deze techniek is het mogelijk om in één keer het gehele erfelijke materiaal ofwel DNA van de tumor en de fouten daarin (‘het profiel’) te bepalen. Het DNA-profiel van het biopt wordt gebruikt om meer kennis te vergaren over hoe uw tumor reageert op een behandeling. Met de resultaten van de DNA-sequencing krijgt uw arts een beter beeld van uw tumor. Mogelijk kan dit uw behandeling ten goede komen. Dat is echter niet zeker. Daarnaast kan uw deelname voor de toekomst nuttige gegevens opleveren voor de wetenschap en wetenschappelijk onderzoek.
Als u aan alle voorwaarden voor deelname voldoet en er een biopt, bloed en eventueel speeksel bij u is afgenomen, kunt u beginnen met de behandeling.
Deelnemen aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
U kunt vrijwillig deelnemen aan dit onderzoek. Neem voor meer informatie contact op via onderstaande contactgegevens.
Onderzoeker uitklapper, klik om te openen
Ziektebeeld uitklapper, klik om te openen
Polikliniek uitklapper, klik om te openen
Klinische studies uitklapper, klik om te openen
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, of wilt u meer informatie, dan kunt u terecht bij het Studieteam Vroeg klinisch onderzoek van de afdeling Medische Oncologie.
- 088-755 6263 (studieteam)
- oncology-trials-secretariat@umcutrecht.nl