U ontvangt deze informatie omdat u voor de zorg rondom uw ongeboren kind in het UMC Utrecht, locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis onder controle bent.
Voor een academisch ziekenhuis is het van groot belang dat (medische) gegevens van patiënten voor medisch wetenschappelijk onderzoek wordt verzameld. De (medische) gegevens worden opgeslagen. Dit noemen we een registratie. Op het moment van verzamelen is nog niet bekend voor welk specifiek onderzoek de gegevens zullen worden gebruikt.
Wij willen u vragen of u wilt meewerken aan FEtal healTh ASsessmenT at the UMC Utrecht (FETASTIC) waarin gegevens geanonimiseerd worden verzameld voor medisch-wetenschappelijk onderzoek in het kader van de foetale ontwikkeling en kwaliteitsverbetering. Meedoen is vrijwillig. Om mee te doen is uw toestemming nodig.
Algemene informatie uitklapper, klik om te openen
Voor een academisch ziekenhuis is het van groot belang dat (medische) gegevens van patiënten voor medisch wetenschappelijk onderzoek wordt verzameld. De (medische) gegevens worden opgeslagen. Dit noemen we een registratie. Op het moment van verzamelen is nog niet bekend voor welk specifiek onderzoek de gegevens zullen worden gebruikt.
In het algemeen gaat het om onderzoek naar oorzaken van ziekte:
- Onderzoek dat kan leiden tot betere diagnose van foetale aandoeningen;
- Onderzoek waardoor foetale aandoeningen beter kunnen worden voorspeld;
- Onderzoek dat kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
Doel van het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Voor toekomstig onderzoek naar de foetale gezondheid willen wij medische gegevens van u en uw ongeboren kind verzamelen.
Gegevens die wij verzamelen in deze registratie zijn:
- Leeftijd
- Medische voorgeschiedenis
- BMI
- Medicijngebruik
- Obstetrische voorgeschiedenis
- Zwangerschapsuitkomsten
- Echo metingen
- MRI-metingen, indien van toepassing
- Foetale genetische uitslagen, indien van toepassing
- Foetale infecties, indien van toepassing
- Neonatale uitslagen, indien van toepassing
Wat meedoen inhoudt uitklapper, klik om te openen
Als u deelneemt aan deze registratie dan vragen wij van u het volgende:
Toestemming aan het UMC Utrecht om de verzamelde (medische) gegevens, zoals hierboven genoemd, in het kader van deze registratie naar uw gezondheid en die van uw ongeboren kind in de toekomst te bewaren en te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.
De bij u verzamelde (medische) gegevens blijven onbeperkt ter beschikking voor onderzoek, tenzij u uw toestemming intrekt. Mocht u onverhoopt komen te overlijden dan blijft uw toestemming onverkort van kracht en uw nabestaanden hebben daar geen zeggenschap over.
Mogelijke voor- en nadelen uitklapper, klik om te openen
Deelname aan deze registratie levert voor uzelf geen direct voordeel op. De onderzoeksresultaten worden in principe niet aan u teruggekoppeld. Wel kunnen uitkomsten van het onderzoek uw zorg en die van andere mensen met vergelijkbare aandoeningen in de toekomst verbeteren.
Als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met deze registratie uitklapper, klik om te openen
U beslist zelf of u meedoet aan deze registratie. Deelname is vrijwillig. Als u niet wilt meedoen, krijgt u gewoon dezelfde behandeling als anders.
Als u wel meedoet, kunt u altijd zelf stoppen met het onderzoek. Dat mag op ieder moment. Meld dit dan meteen bij de onderzoeker. U hoeft er niet bij te vertellen waarom u stopt.
Gebruik van uw gegevens uitklapper, klik om te openen
Doet u mee met de registratie? Dan geeft u ook toestemming om uw gegevens te verzamelen, gebruiken en bewaren in het kader van onderzoek.
Welke gegevens bewaren we?
We bewaren deze gegevens:
- gegevens over uw gezondheid
- gegevens over de gezondheid van uw (ongeboren) kind
Waarom verzamelen, gebruiken en bewaren we uw gegevens?
We verzamelen, gebruiken en bewaren uw gegevens om de vragen in de toekomst te kunnen beantwoorden. En om de resultaten te kunnen publiceren.
Bij het verwerken van uw gegevens houden wij ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wat dit precies voor u betekent, kunt u lezen op de pagina Privacy. Wij vragen voor het gebruik van uw gegevens uw toestemming.
Geen vergoeding voor meedoen
Voor het meedoen aan deze registratie krijgt u geen onkostenvergoeding.
Hebt u vragen?
Vragen over deze registratie kunt u stellen aan de onderzoeker of uw behandelend arts.
Hebt u een klacht? Bespreek dit dan met de onderzoeker of de arts die u behandelt. Wilt u dit liever niet? Ga dan naar de klachtenbemiddelaars. Deze zijn bereikbaar via tel. 088-75 562 08. Of digitaal via: http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ervaringen-van-patienten/Een-klacht-indienen.
Toestemming geven of intrekken uitklapper, klik om te openen
Bij uw eerste controle in het UMC Utrecht, locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis is u gevraagd of u mee wilde doen aan deze registratie. Indien u ja heeft gezegd is dit geregistreerd in uw patiëntendossier.
Hebt u nog geen toestemming gegeven en wilt u wel meedoen aan deze registratie geef dit dan aan bij uw eerste controle.
Als u wel meedoet, kunt u altijd zelf stoppen met het onderzoek. Dat mag op ieder moment. Meld dit dan meteen bij de onderzoeker. U kunt ook dit formulier invullen en aan ons mailen. U hoeft er niet bij te vertellen waarom u stopt.
Met vriendelijke groet,
Prof. Dr. M. N. Bekker, gynaecoloog
Drs. L. Meijerink, arts foetale geneeskunde
Bijlage 1: aanvullende informatie over verwerking van uw gegevens
Contact uitklapper, klik om te openen
Afspraken: maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. Polikliniek Verloskunde, kies optie 2. Polikliniek Foetale Geneeskunde, kies optie 3.
Polikliniek Verloskunde
Medische vragen/ klachten: 24 uur per dag, tel: 088 755 4010
- Triage afdeling, optie 1
Denkt u dat u gaat bevallen? 24 uur per dag, tel: 088 755 8910
- Verloskamers
Bent u patiënt en hebt u vragen? Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. U kunt hier bijvoorbeeld bekijken welke afspraken er gepland staan in het UMC Utrecht, welke medicijnen u gebruikt en wat uw uitslagen zijn.
Hebt u een andere vraag? Vul dan het formulier in.