Jij bent geboren met een hartafwijking. Hiervoor ben je onder controle in het WKZ.
Binnenkort maak je de overstap van het kinderziekenhuis naar het ziekenhuis voor volwassenen, van het WKZ naar het UMC gebouw. Het UMC gebouw bevindt zich in het grote witte gebouw naast het WKZ.
Deze overstap noemen we transitie.
Het UMC Utrecht – het Universitair Medisch Centrum bestaat uit twee onderdelen:
- het WKZ – het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor kinderen en jongeren
- het UMC – het Academisch Ziekenhuis Utrecht voor volwassenen
Wat verandert er?
De grootste verandering is dat je zelf je klachten herkent en benoemt. De cardioloog praat vanaf nu vooral met jou over je gezondheid. Je ouders doen dus langzamerhand een stapje terug.
Het GUCH-team
In het UMC wordt je behandeld door het GUCH-team. Dit is een speciaal team voor patiënten met een aangeboren hartafwijking.
GUCH betekent: Grown-Ups with Congenital Heart disease. In het Nederlands: volwassenen met een aangeboren hartafwijking.Het GUCH-team bestaat uit twee cardiologen, een verpleegkundig specialist en een secretaresse. Het team is een onderdeel van de afdeling Cardiologie.
Het GUCH-team werkt nauw samen met de afdelingen Kindercardiologie en Thoraxchirurgie van het WKZ. Regelmatig houden zij samen patiëntenbesprekingen. Zo zijn de zorgverleners uit het WKZ èn uit het UMC goed op de hoogte van jou.
Hoe nu verder?
Om de overstap goed te laten verlopen, is er een transitiecoördinator in het WKZ. Hij/zij begeleidt jouw overgang van het WKZ naar het UMC gebouw.
Binnenkort krijg je samen met je ouders een uitnodiging voor een eerste gesprek. Jullie spreken de transitiecoördinator een paar keer voordat de echte overstap plaatsvindt.
De transitiecoördinator neemt de praktische zaken rondom de overstap met jullie door. Ook bespreken jullie hoe jij je kunt voorbereiden op de zelfstandigheid die nodig is voor de transitie. De transitiecoördinator geeft hierover ook advies aan je ouders.
Meer weten?
Wil je meer weten? Vraag het je kindercardioloog, of mail je vraag naar de transitiecoördinator via: transitie.kinderhartcentrum@umcutrecht.nl.
Meer informatie over jongeren met een aangeboren hartafwijking kun je vinden op www.opeigenbenen.nu of bij de Patientenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen op www.aangeborenhartafwijking.nl.
Contact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Panda
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen via: