Terug

Polikliniek Neonatale follow-up

Patiëntfolder

Door vroeggeboorte of problemen vóór of rondom de bevalling is uw kind bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen geweest. Dat was voor u ongetwijfeld een spannende en intensieve tijd. Inmiddels is uw kind naar huis of overgeplaatst naar een ziekenhuis in uw omgeving voor verdere behandeling.

De komende jaren volgen wij de ontwikkeling van uw kind nauwlettend op onze polikliniek Neonatale follow-up. Deze polikliniek is onderdeel van de afdeling neonatologie, binnen het WKZ Geboortecentrum.

In deze brochure informeren wij u over de werkwijze van onze polikliniek , en wat u van ons kunt verwachten in de periode nadat uw kind thuis is gekomen.

Waarom komt uw kind op de polikliniek neonatologie? uitklapper, klik om te openen

Generieke content afbeelding

Landelijk is afgesproken om de ontwikkeling te volgen van alle kinderen die op een neonatale intensive care unit (NICU) opgenomen zijn geweest. Kinderen die opgenomen zijn geweest op de afdeling high care of medium care krijgen hiervoor vaak ook een uitnodiging. Uw kind behoort tot een van deze twee groepen. Daarom komt uw kind op de polikliniek Neonatale follow-up. Hier volgen wij de motorische en verstandelijke ontwikkeling van uw kind in de eerste levensjaren.

Pasgeborenen die intensieve zorg nodig hebben gehad kunnen zich door de jaren heen goed ontwikkelen. Zij hebben wel een groter risico op ontwikkelingsproblemen op een of meerdere gebieden (motorisch, verstandelijk, sociaal-emotioneel) dan kinderen die niet op een NICU opgenomen zijn geweest.

We kunnen niet altijd in de eerste maanden voorspellen, welke kinderen zich goed of minder goed zullen ontwikkelen. Daarom kijken we bij iedere controle naar de algemene gezondheid, groei en ontwikkeling van uw kind. Als deze anders verlopen dan verwacht, is het belangrijk dit tijdig te onderkennen. Dan kan zo nodig aanvullend onderzoek worden gedaan of een behandeling gestart.
Zo proberen we eventueel nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Het team uitklapper, klik om te openen

Binnen de polikliniek Neonatale follow-up werken wij in een team, waarin verschillende medisch specialisten en professionals samenwerken of kunnen worden ingeschakeld. U kunt met een of meerdere van de volgende mensen te maken krijgen: een neonatoloog, kinderneuroloog, kinderfysiotherapeut, kinderergotherapeut, kinderpsycholoog, verpleegkundige, revalidatiearts en medisch maatschappelijk werker.

Hoe vaak vinden de controles plaats? uitklapper, klik om te openen

Hoe vaak en hoe lang de nacontroles op de polikliniek plaatsvinden, hangt af van de mate van vroeggeboorte en de problemen die uw kind rond en na de geboorte heeft gehad. Dit kan variëren van een eenmalige nacontrole tot een langduriger nacontrole van maximaal negen jaar. 

Verderop (bij schema polikliniekbezoeken) kunt u lezen wanneer deze bezoeken plaatsvinden. 

De controles zijn bedoeld als aanvulling op de nacontroles door uw eigen kinderarts en/of andere professionals in het ziekenhuis bij u in de buurt, uw huisarts en/of consultatiebureau. Voor algemene vragen over voeding, vaccinaties, huiduitslag, etc. kunt u bij één van hen terecht. Wij kijken met name naar de ontwikkeling van uw kind.

Afspraken op de polikliniek uitklapper, klik om te openen

Na het ontslag van uw kind van de afdeling neonatologie krijgt u een  afspraakbrief thuis gestuurd met de datum en de tijd voor het eerste polikliniekbezoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Deze eerste afspraak vindt plaats rond de gecorrigeerde leeftijd van drie maanden als uw kind te vroeg is geboren, of rond de kalenderleeftijd van drie maanden als uw kind op tijd is geboren. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten.

Een uitnodiging voor vervolgafspraken krijgt u ruim van te voren per post thuisgestuurd.

Als u voor uw afspraak in het WKZ komt, kunt u zich melden op de eerste verdieping bij receptie 3 van polikliniek Paars (neonatologie) achter de liften. Bent u verhinderd of is uw kind nog opgenomen in een ander ziekenhuis? Geef dit tijdig aan ons door. Wij kunnen dan een andere patiënt uitnodigen en met u een nieuwe afspraak maken. Moet uw kind eerder terugkomen, dan kunt u direct na afloop van uw bezoek een nieuwe afspraak maken.

De controle kan niet doorgaan als uw kind:

  • nog herstellende is van een kinderziekte
  • in contact is geweest met een kind dat waterpokken heeft (gehad), of op de dag van de controle ziek is of koorts heeft.

Bij twijfel kunt u overdag contact opnemen met onze medisch ambulante assistente zorg (MAAZ) voor overleg en eventueel het maken van een nieuwe afspraak. 

Contact met de polikliniek uitklapper, klik om te openen

U kunt onze MAAZ bereiken van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur via telefoon: 088 75 540 70 of
e-mail: neowkz@umcutrecht.nl.

Voor vragen of wijzigen van de afspraak bij de afdeling Medische Psychologie graag bellen naar 088 75 54 112 van 8.00 tot 17.00 uur.

Doorverwijzing en registratie van uw gegevens uitklapper, klik om te openen

Generieke content afbeelding

Doorverwijzing

Het kan zijn dat er tijdens de controles specifieke problemen of aandachtspunten naar voren komen. Wij kunnen uw kind dan doorverwijzen voor een uitgebreider (ontwikkelings)onderzoek of aanvullende zorg bij andere  specialisten. Dit gebeurt altijd in overleg met u als ouder.

Heeft u het gevoel dat de ontwikkeling of zorg voor uw kind en alles wat u hebt meegemaakt u en/of uw gezin te zeer belast en in negatieve zin beïnvloedt? Bespreek dit dan met de arts of maatschappelijk werker. Wij kunnen samen met u kijken naar mogelijkheden om de situatie het hoofd te (blijven) bieden en de last te verlichten.

Rapportage

Na elk bezoek aan onze polikliniek neonatale follow-up sturen wij een verslag daarvan naar uw huisarts, de kinderarts waar uw kind onder controle is (zolang dat nodig is) en naar andere behandelaars voor wie deze informatie van belang kan zijn. Andere instanties kunnen alleen een afschrift van deze brief krijgen, nadat u hiervoor schriftelijke toestemming heeft gegeven.

Registratie van uw gegevens

Wij geven uw medische gegevens en die van uw kind door aan de Stichting Perinatale Registratie Nederland (www.perinatreg.nl). Deze stichting verzamelt landelijk gegevens over zwangerschap, geboorte, en de groei en ontwikkeling van kinderen die opgenomen zijn geweest op een afdeling neonatologie. 

Doel van die registratie is de kwaliteit van de (klinische en poliklinische) zorg in Nederland te verbeteren. Dit doen zij door het hele zorgproces te volgen en hierover te publiceren. Alle neonatale centra zijn bij wet verplicht deze gegevens, die anoniem worden verwerkt, aan te leveren.

Onderwijs uitklapper, klik om te openen

Het WKZ is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, een van de zeven academische ziekenhuizen in Nederland. Naast patiëntenzorg is onderwijs een belangrijke pijler van ons ziekenhuis. Als academisch centrum hebben wij de opdracht om de opgedane kennis en ervaringen te delen en over te dragen op onze studenten, stagiaires en collega’s binnen en buiten het UMC Utrecht. Dit doen we o.a. in het geneeskunde onderwijs, tijdens intercollegiale patiëntenbesprekingen en door het geven van lezingen en posterpresentaties tijdens congressen in binnen- en buitenland. De gegevens van uw kind zullen altijd anoniem gebruikt worden.

Wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen

Om te weten of de geleverde zorg aan kinderen op de afdeling neonatologie optimaal is of voor verbetering vatbaar, doen wij veel wetenschappelijk onderzoek. Het kan zijn dat u gevraagd wordt deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Wij horen het graag wanneer u hier bezwaar tegen heeft en benadrukken dat dit geen enkele invloed heeft op de zorg voor u en uw kind.

Ook eventueel door u ingevulde vragenlijsten kunnen gebruikt worden voor onderzoek en onderwijs. Deze gegevens worden altijd anoniem verwerkt. Alle gegevens die voor wetenschappelijk onderzoek extra worden verzameld worden 15 jaar bewaard (wettelijke termijn). 

Schema polikliniekbezoeken uitklapper, klik om te openen

In onderstaande schema’s vindt u meer informatie over de polikliniekbezoeken. Bijvoorbeeld op welke leeftijd(en) uw kind voor controle komt en waar en door wie uw kind gezien wordt. Ook leest u hier meer over de inhoud van de polikliniekbezoeken. 

Te vroeg geboren kinderen
(zwangerschapsduur minder dan 37 weken) 
Op tijd geboren kinderen
(zwangerschapsduur meer dan 37 weken)
  1. Bij drie maanden na de uitgerekende datum
  2. Bij 15 maanden na de uitgerekende datum
  3. Bij 24 maanden na de uitgerekende datum 
  4. bij 5 1/2 jaar (< 30 weken of < 1000 gram)
  5. bij 8 1/2 jaar (< 28 weken)
  1. Bij drie maanden
  2. Bij 15 maanden
  3. Bij 24 maanden
  4. Bij 5 1/2 jaar
  5. Bij 8 1/2 jaar

De afspraken kunnen in overleg met u op een andere leeftijd gemaakt worden of eerder gestopt worden.

Schema te vroeg geboren kinderen: (zwangerschapsduur minder dan 37 weken)

Eerste controle

Leeftijd: op de gecorrigeerde leeftijd van 3 maanden

Door wie gezien: 

  • Een neonatoloog kijkt samen met een kinderfysiotherapeut of kinder-ergotherapeut naar de houdingspatronen en op welke manier uw kind beweegt. 
  • Een maatschappelijk werker bespreekt met u hoe u de opname van uw kind op de afdeling neonatologie heeft ervaren en hoe het met u als ouders gaat.

Duur: 30 minuten controle door de arts en kinderfysiotherapeut en ongeveer 10 minuten gesprek met de maatschappelijk werker.

Wanneer uw kind nog opgenomen is in ons ziekenhuis, dan komt de arts van de polikliniek zo nodig naar de afdeling. Wanneer uw kind nog in een ander (regionaal) ziekenhuis is opgenomen, dan wordt de eerste controle meestal verplaatst tot uw kind in staat is om te komen. 

Plaats: poli Paars, receptie 3

Tweede controle

Leeftijd: rond 15 maanden na de uitgerekende datum

Door wie gezien: 

  • Een kinderpsycholoog en neonatoloog doen samen een algemeen screenend ontwikkelingsonderzoek van uw kind op verschillende gebieden (motorisch, verstandelijk, sociaal- emotioneel). Taakjes die uw kind krijgt aangeboden hebben te maken met de oog/hand coördinatie, het gehoor, de spraak en hoe uw kind bepaalde problemen oplost. Ook kijken we naar het motorisch ontwikkelingsniveau en de kwaliteit van bewegen van uw kind. 

Duur: 30 minuten
Plaats: poli Paars, receptie 3

Derde controle

Leeftijd: rond 24 maanden na de uitgerekende datum voor een kind geboren voor 30 weken of met een geboortegewicht onder de 1000 gram.  
Dit is indien mogelijk een gecombineerde afspraak met de psycholoog en neonatoloog.

Door wie gezien:

  • Een psycholoog neemt een uitgebreide ontwikkelingstest af die een indruk geeft van de algemene ontwikkeling van uw kind op verstandelijk, fijn- en grofmotorisch gebied.

Duur: maximaal een 1,5 uur
Plaats: afdeling Medische Psycologie

  • Een neonatoloog kijkt samen met een kinderfysiotherapeut of kinder-ergotherapeut of er medische vragen zijn en de kwaliteit van bewegen van uw kind wordt specifiek beoordeeld.

Duur: circa 20 minuten
Plaats: poli Paars

Vierde controle

Leeftijd: rond 5 ½ jaar. Dit is (indien mogelijk) een gecombineerde afspraak met een kinderpsycholoog en neonatoloog.

Door wie gezien:

  • Een psycholoog neemt een uitgebreide intelligentietest af bij uw kind.

Duur: maximaal 1,5 uur
Plaats: afdeling Medische Psychologie

• Een neonatoloog neemt samen met een kinderfysiotherapeut een motorische test af.

Duur: 45 minuten
Plaats: poli Paars

Vijfde controle (zwangerschapsduur minder dan 28 weken)

Leeftijd: rond 8 ½  jaar. Dit is de laatste neonatale follow-up controle.

Door wie gezien:

  • Een psycholoog neemt een uitgebreide intelligentie test af bij uw kind.

Duur: maximaal 1,5 uur
Plaats: afdeling Medische Psychologie

  • Een neonatoloog neemt samen met een kinderfysiotherapeut een motorische test af.

Duur: 45 minuten
Plaats: poli Paars

Schema op tijd geboren kinderen (zwangerschapsduur meer dan 37 weken)

Eerste controle op vrijdagochtend 

Leeftijd: rond 3 maanden

Door wie gezien:

  • Een neonatoloog kijkt samen met een kinderfysiotherapeut of kinderergo-therapeut naar de manier van bewegen, de houdingspatronen en het motorisch ontwikkelingsniveau van uw kind.
  • Een maatschappelijk werker bespreekt met u hoe u de opname van uw kind op de afdeling neonatologie heeft ervaren en hoe het met u als ouders gaat.

Duur: 30 minuten controle door de arts en kinderfysiotherapeut en ongeveer 10 minuten gesprek met de maatschappelijk werker.

Wanneer uw kind nog opgenomen is in ons ziekenhuis, dan komt de arts van de polikliniek zo nodig naar de afdeling. Wanneer uw kind nog opgenomen is in een ander (regionaal) ziekenhuis,  dan wordt de eerste controle meestal verplaatst tot uw kind in staat is om  te komen. 

Plaats: poli Paars

Tweede controle 

Leeftijd: rond 15 maanden

Door wie gezien: 

  • Een kinderpsycholoog en neonatoloog kijken samen naar de algemene ontwikkeling van uw kind op verschillende gebieden (fijn en grof motorisch, verstandelijk, sociaal-emotioneel). Uw kind krijgt taakjes aangeboden, die te maken hebben met de oog/hand coördinatie, het gehoor, de spraak en hoe uw kind bepaalde problemen oplost. Ook kijken we naar het motorische ontwikkelingsniveau van uw kind. 

Duur: 30 minuten
Plaats: poli Paars

Derde controle

Leeftijd: rond 24 maanden

Voor een kind dat hypothermie (koeling) of een andere specifieke behandeling heeft gehad met b.v. Epo of stamcellen of op indicatie:

Door wie gezien: 

  • Een psycholoog neemt een uitgebreide ontwikkelingstest af die een indruk geeft van de algemene ontwikkeling van uw kind op verstandelijk, fijn- en grof motorisch gebied.

Duur: maximaal 1,5 uur
Plaats: afdeling Medische Psychologie

  • Een neonatoloog neemt samen met een kinderfysiotherapeut of kinderer-gotherapeut een algemeen lichamelijk onderzoek af, kijkt of er medische vragen zijn en kijkt specifieker naar de kwaliteit van bewegen van uw kind.

Duur: 20 minuten
Plaats: poli Paars

Vierde controle

Voor een kind dat hypothermie (koeling) of een andere specifieke behandeling heeft gehad met b.v. Epo of stamcellen of op indicatie: Leeftijd: rond 5 ½ jaar.

Door wie gezien: 

  • Een psycholoog neemt een uitgebreide intelligentie test af van uw kind.

Duur: maximaal 1,5 uur
Plaats: afdeling Medische Psychologie

  • Een neonatoloog samen met een kinderfysiotherapeut: er wordt onder andere een motorische test afgenomen.

Duur: 45 minuten
Plaats: poli Paars

Vijfde controle (zwangerschapsduur minder dan 28 weken)

Leeftijd: rond 8 ½  jaar. Dit is de laatste neonatale follow-up controle.

Door wie gezien:

  • Een psycholoog neemt een uitgebreide intelligentie test af bij uw kind.

Duur: maximaal 1,5 uur
Plaats: afdeling Medische Psychologie

  • Een neonatoloog neemt samen met een kinderfysiotherapeut een motorische test af.

Duur: 45 minuten
Plaats: poli Paars

Contact uitklapper, klik om te openen

U kunt onze medisch ambulante assistente zorg (MAAZ) bereiken van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Polikliniek Neonatale follow-up polikliniek

088 75 540 70

neowkz@umcutrecht.nl

Overige contactgegevens

Voor vragen of wijzigen van de afspraak bij de afdeling Medische Psychologie graag bellen naar 088 75 54 112 van 8.00 tot 17.00 uur.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet