Terug

Opname op de afdeling Eenheid Intensieve Zorg (EIZ)

Patiëntfolder

Welkom op de afdeling Eenheid Intensieve Zorg (EIZ). In deze folder vindt u belangrijke informatie over de afdelingen Pelikaan en Leeuw. 

Afdelingsregels uitklapper, klik om te openen

Voor iedereen die op bezoek wil komen, geldt:

  • Jassen en tassen mogen niet op afdeling. U kunt uw eigendommen opbergen in afsluitbare kastjes op de gang (Pelikaan) of op de kamer (Leeuw). Bij het secretariaat kunt u voor een kastje op de gang een sleutel krijgen tegen het betalen van een borg van 10,- euro.
  • Bezoek dat nog geen waterpokken heeft gehad is niet welkom op de afdeling. 
  • In verband met infectiegevaar zijn bloemen, planten en huisdieren op beide afdelingen niet toegestaan. 
  • Het gebruik van telefoons, ipads en laptops is op de afdeling toegestaan. Telefoneren en videobellen graag in overleg met de verpleegkundige. Wij vinden het belangrijk dat het op onze afdeling rustig blijft.
  • Er mogen maximaal drie mensen aan het bed van uw kind staan, waarvan er tenminste één de ouder/verzorger dient te zijn. 

Bezoektijden

Als ouder/verzorger bent u altijd welkom bij uw kind. Voor overig bezoek hanteren wij onderstaande bezoektijden:

  • 10.00 - 12.00 uur
  • 14.00 - 19.00 uur

Het kan zijn dat u en uw bezoek wordt gevraagd even weg te gaan bij overdrachtsmomenten en onderzoeken.

Postadres 

Laat de post van uw kind op de volgende manier adresseren:

Naam van uw kind

Naam afdeling

P/a Wilhelmina Kinderziekenhuis

Postbus 85090

3508 AB Utrecht 

Artsenvisite op de afdeling

Op afdeling Pelikaan wordt er visite aan bed gelopen. Dit houdt in dat de intensivist en arts-assistent of physician assistent samen met de verpleegkundige de gezondheid van uw kind bespreken. In dit gesprek komt ook aan bod wat de plannen zijn voor die dag. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld behandelingen en onderzoeken.

Aangezien afdeling Pelikaan over een grote zaal beschikt, kan het voorkomen dat u informatie opvangt van de patiënten die naast uw kind liggen en vice versa. Wij vragen u hier vertrouwelijk mee om te gaan. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat bij de verpleging voor de visite aangeven. Alle ouders zullen dan verzocht worden van zaal te vertrekken op het moment waarop de dokters visite lopen.

Op afdeling Leeuw wordt er alleen op woensdag visite aan bed gelopen bij de cardio(chirurgische) patiënten. De overige dagen lopen de verpleegkundige visite op de artsenkamer. Mocht u vragen hebben, geef deze door aan de verpleegkundige. 

Patiëntidentificatie

Iedere patiënt is verplicht een polsbandje met zijn/haar naam en geboortedatum te dragen. Op de EIZ hangt er ook een kaartje aan het voeteneinde van het bed. Hiermee kunnen wij makkelijk uw kind identificeren tijdens labafnames, etc.  

Kleding

Als uw kind stabiel is mag uw kind eigen kleding dragen. Wij raden bij baby’s overslagrompers en –shirtjes aan. Daarnaast mag u ook een eigen deken en knuffel meenemen. Voor alle meegenomen spullen geldt dat deze van te voren gewassen moeten zijn (ook nieuwe spullen).

Voeding

Zuigelingen

In het ziekenhuis maken wij gebruik van Nutrilon en Hero. Wij bieden ook andere dieetvoedingen en sondevoeding aan. Als u voor uw kind dieetvoeding gebruikt, vragen wij u de eerste voeding zelf mee te nemen.

Kinderen

Uw kind krijgt tijdens de opname eten van het ziekenhuis. Als uw kind allergieën of dieet wensen heeft, vragen wij u dit aan te geven bij de verpleegkundige. 

Ouder/verzorger 

U kunt mee eten met uw kind op de afdeling. Hiervoor vragen wij een vergoeding, deze kunt u pinnen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de voedingsassistent van de afdeling. In sommige gevallen kan er een uitzondering worden gemaakt op betaling voor het eten. Wanneer dit zich voordoet bij andere ouders vragen wij om uw begrip. 

Mobiliseren

Kinderen die ernstig ziek zijn en stil in bed liggen kunnen veel spiermassa verliezen. Hierdoor kan het herstel langer duren. Om het herstel te bevorderen zullen wij proberen uw kind zo snel mogelijk te laten bewegen en/of uit bed te halen. Hierbij zal uiteraard gelet worden op de veiligheid. 

Beloningssysteem

Op de EIZ maken wij gebruik van verschillende beloningssystemen. Zo hebben wij voor de cardio (chirurgische) patiënt de tikkiering, voor de kinderen van het Prinses Máxima Centrum de kanjerkralen en voor de chronisch zieken de Franniez.

Overige disciplines

Er zijn verschillende ondersteunende disciplines. De verpleegkundige en de arts kunnen u meer vertellen over de disciplines die voor u van belang zijn. 

Folders

Op de gang, tegenover de secretaresse, vindt u een folderrek met informatie over verschillende onderzoeken. Wanneer u daar behoefte aan heeft kunt u deze pakken.

Uw rechten

Als u hulp inroept van een zorgverlener, ontstaat een geneeskundige behandelingsovereenkomst. Deze relatie tussen zorgverlener en patiënt is geregeld via de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). In de WGBO staan de rechten en plichten van patiënten. Een belangrijk onderdeel is het recht op informatie en het recht om toestemming te geven voor een behandeling. 

U en uw kind beslissen samen met de zorgverlener wat er gaat gebeuren. In de WGBO worden kinderen in leeftijdsgroepen ingedeeld:

  • Tot 12 jaar: ouders of voogd beslissen. Aan jonge kinderen moet wel op een begrijpelijke manier worden verteld wat er met hen gaat gebeuren.
  • 12 tot 16 jaar: zowel ouders als kind moeten toestemming geven. De mening van het kind is in principe doorslaggevend. Kinderen mogen ook hun dossier inzien.
  • Vanaf 16 jaar: kinderen zijn beslissingsbevoegd. De ouders krijgen ook geen informatie over hun kind, als deze daar geen toestemming voor geeft.

Recht op inzage en kopie dossier

U en uw kind hebben het recht om het medisch dossier van uw kind in te zien. Ook kunt u een kopie krijgen. Als u dit wilt, overleg dan met de behandelend arts of de verpleegkundige. Een verzoek om kopieën van het dossier moet u schriftelijk indienen. Geeft u duidelijk aan of alleen de brieven voldoende zijn of dat u meer informatie nodig hebt. U moet de informatie zelf ophalen en een identiteitsbewijs tonen. Eventueel moet de aanvrager kunnen aantonen dat deze de wettelijke vertegenwoordiger is.

Mijn UMC Utrecht

Als ouder/verzorger van patiënt of als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntenportaal Mijn UMC Utrecht. U kunt hier informatie uit uw medisch dossier, of dat van uw kind, inzien, uitslagen bekijken, een e-consult sturen en een herhaalrecept voor medicijnen aanvragen. Voor het aanvragen van het patiëntenportaal kunt u terecht bij de secretaresse van de afdeling.  

Pelikaan uitklapper, klik om te openen

Patiëntencategorie

Afdeling Pelikaan is de Intensive Care (IC) van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Op afdeling Pelikaan liggen kinderen opgenomen tussen de 0-18 jaar die ondersteuning en/of bewaking nodig hebben op het gebied van ademhaling, circulatie of neurologie. Ook het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie maakt gebruik van afdeling Pelikaan. 

Fixatie

Op afdeling Pelikaan worden alle patiënten die aan de beademing liggen met de handen gefixeerd om te voorkomen dat zij het beademingsbuisje er zelf uittrekken. 

Beademing

Er zijn verschillende mogelijkheden om de ademhaling van uw kind te ondersteunen. De verpleegkundige of arts kan u meer vertellen over de vorm die bij uw kind gebruikt wordt. 

Sedatie

De meeste kinderen krijgen medicijnen waardoor zij wat meer slapen. Dit is om ervoor te zorgen dat zij minder last hebben van het beademingsbuisje en andere lijnen. Uw kind kan nog steeds wakker zijn, dit mag ook, zolang het comfortabel is. Uw kind kan u ook gewoon horen, dus u mag altijd praten tegen uw kind. 

Rooming-in

Op afdeling Pelikaan is het soms mogelijk om te blijven slapen voor 1 ouder. Overleg even met de verpleegkundige wat hier de mogelijkheden in zijn. Als gebruik wordt gemaakt van een stretcher, vragen wij u deze voor 8.00 uur ’s ochtends op te ruimen. Afhankelijk van de afstand van uw huis naar het ziekenhuis kunt u gebruik maken van het Ronald McDonald huis. 

Boxen (éénpersoonskamer) 

Er zijn op afdeling Pelikaan maar een aantal boxen beschikbaar. De zorgcoördinator beslist in overleg met de verpleegkundigen wie hiervoor in aanmerking komt. 

Leeuw uitklapper, klik om te openen

Patiëntencategorie 

Afdeling Leeuw is een klinische afdeling. Op afdeling Leeuw liggen kinderen opgenomen tussen de 0-18 jaar met cardiologische problemen en/of (canule)thuisbeademing.

Medicatie

Voor opname is het belangrijk dat u de thuis medicatie van uw kind meeneemt naar de afdeling. In principe krijgt de patiënt de medicatie van ons, maar sommige medicijnen zijn niet altijd voorradig. 

Respiratoire Care Unit

Wanneer uw kind met thuisbeademing wordt opgenomen vragen wij u zelf de beademingsmachine en overige hulpmiddelen (zoals het karretje waar de beademing op staat) mee te nemen.

Rooming-in

Op afdeling Leeuw is het mogelijk voor één ouder om naast uw kind te blijven slapen. Afhankelijk van de plek waar uw kind ligt is dit op een stretcher of slaapbank. Tevens kunt u afhankelijk van de afstand van uw huis naar het ziekenhuis gebruik maken van het Ronald McDonald huis. 

Boxen (éénpersoonskamer)

Op afdeling Leeuw is maar één box aanwezig. De zorg coördinator beslist in overleg met de verpleegkundigen wie hiervoor in aanmerking komt. 

Kraamvrouw

Als kraamvrouw krijgt u tot 7 dagen na de bevalling een bed aangeboden naast uw kind. De kraamvrouw mag gratis gebruik maken van de diensten van de voedingsdienst (3 maaltijden inclusief koffie, thee, fruit rondes). 

Contact uitklapper, klik om te openen

Verpleegafdeling Intensive care (Pelikaan)

U kunt afdeling pelikaan telefonisch bereiken via de nummers:

088 75 547 22 (Balie)
088 75 547 31 (unit 1)
088 75 547 45 (unit 2)

Verpleegafdeling Leeuw

Telefoonnummers

U kunt afdeling leeuw bereiken op de nummers:

088 75 547 25

088 75 547 22 (alleen tijdens kantooruren)

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet