Terug

High care (HC) neonatologie

Patiëntfolder

Van de arts of verpleegkundige heeft u gehoord dat uw kind overgeplaatst wordt (of is) naar de HC.

Bij voorkeur gebeurt het overplaatsen gepland en met u erbij. Het kan zijn dat de overplaatsing voor u heel onverwachts komt of al plaats heeft gevonden. Aangezien op een intensive care soms onverwacht plaatsgemaakt moet worden voor ernstig zieke kinderen is een dergelijke overplaatsing niet altijd te plannen.

Uw kind wordt overgeplaatst omdat uw kind niet langer de intensieve zorg van de intensive care (IC) nodig heeft, maar het is nog te vroeg om uw kind over te plaatsen naar een afdeling elders in het ziekenhuis/elders in het land.

Als ouder bent u nog niet altijd toe aan die stap; de verpleegkundigen hebben er alle begrip voor dat de overplaatsing van uw kind naar de HC spannend voor u is. U heeft tijd nodig om vertrouwen te krijgen dat uw kind ook op de HC in goede handen is.

Op de HC werken verpleegkundigen van de IC, de HC en de MC (Medium Care) Neonatologie. Alle verpleegkundigen zijn adequaat en optimaal geschoold of onder begeleiding bezig met de opleiding tot neonatologieverpleegkundige.

Hoe wordt uw kind overgeplaatst uitklapper, klik om te openen

Uw kind wordt in zijn eigen bedje overgeplaatst en al zijn spulletjes gaan met hem mee. De verpleegkundige kan niet altijd het precieze tijdstip aangeven waarop uw kind overgeplaatst wordt, omdat dit van veel factoren afhankelijk is.

Helaas is het dus niet altijd mogelijk dat u zelf bij de overplaatsing aanwezig bent, wij zullen daar wel naar streven.

De IC verpleegkundige draagt de zorg over aan de HC verpleegkundige. De arts van de IC draagt de zorg over aan de arts van de HC, zodat iedereen goed op de hoogte is van de conditie en het ziekteverloop uw kind.

Contact met de High Care uitklapper, klik om te openen

Waar is de high care afdeling?

De HC bevindt zich op dezelfde gang als de IC, maar dan neemt u de deur naar de HC unit, welke er veelal hetzelfde uitziet als de IC units.

Telefoonnummers

Als u wilt bellen met de HC is het telefoonnummer:
088 75 50617 (unit 1) 

Als er niet meteen opgenomen wordt, probeert u het dan later nog een keer, het kan zijn dat de verpleegkundigen bezig zijn met de verzorging van de kinderen.

Neonatoloog uitklapper, klik om te openen

Waarschijnlijk heeft u nog een afspraak staan met een neonatoloog van de IC. 

Nu uw kind door de HC is overgenomen, neemt de neonatoloog van de HC de zorg en de oudergesprekken over van de IC neonatoloog. Het kan zijn dat het gesprek met de IC neonatoloog nog plaatsvindt, maar laat dit controleren door de verpleegkundige zodat u niet voor niets wacht. 

De verpleegkundige regelt in overleg met u een afspraak met de HC neonatoloog. U kunt zelf de volgende afspraak met de neonatoloog plannen aan het einde van het 1e gesprek. Wanneer dit niet lukt, dan regelt de verpleegkundige een nieuw gesprek voor u. Laat aan de verpleegkundige weten als dit nodig is. Meestal is één gesprek per week voldoende, tenzij er bijzonderheden zijn, dan spreekt u de neonatoloog natuurlijk vaker.

Artsen visite uitklapper, klik om te openen

Op de HC gebeurt dit dagelijks op de afdeling zelf, in een aparte, afgesloten ruimte op de unit. Het tijdstip van de artsenvisite is om 9.30 uur. Eenmaal per week is het mogelijk om als ouders aanwezig te zijn tijdens de artsenvisite van uw kind. De verpleegkundige van de afdeling zal u daarvoor vragen in te tekenen op een gewenst tijdstip in de ochtend. De neonatoloog, de arts-assistent en de verpleegkundige die die dag voor uw kind zorgt zijn hierbij aanwezig. Eenmaal per week vindt er een grote visite plaats, dit houdt in dat meerdere neonatologen uitgebreid de conditie van uw kind bespreken.

Agenda & afspraken uitklapper, klik om te openen

Op de balie van de HC ligt een bezoekagenda. Wij stellen het zeer op prijs als u in de map aangeeft hoe laat u komt en wat u wilt gaan doen met uw kind. 

De verpleging kan op deze manier de zorg van uw kind hierop aanpassen, door de verzorging zo te plannen dat u zelf uw kind kunt verzorgen als u komt. Het zou jammer zijn als uw kind net verzorgd is voor uw komst, omdat de verpleging niet wist hoe laat u zou komen. 

Komt u vanaf huis en u heeft zich nog niet ingetekend voor die dag, belt u dan even met de afdeling om het tijdstip door te geven. 

Als ouder bent u 24 uur per dag welkom om uw kind te bezoeken, denk hierbij wel aan uw eigen rust. 

Ook bezoek is altijd welkom, natuurlijk in overleg met u als ouders en maximaal 3 personen (waarvan minimaal 1 ouder) per kind tegelijk. 

De overige afspraken rondom bezoek en hygiëne zijn hetzelfde als op de Intensive Care.

Zorg uitklapper, klik om te openen

Baden of wassen 

Als de gezondheid van uw kind het toelaat kan hij, in overleg met de verpleegkundige, in het grote bad gaan badderen. Het aan-en uitkleden gebeurt op de commode onder de warmtelamp. 

De verpleegkundigen zullen u hier uiteraard in ondersteunen zolang dit wenselijk is. Is het nog niet mogelijk om uw kind te badderen, dan wordt uw kind gewassen met gazen in de couveuse. Uiteraard kunt u dit samen met de verpleegkundige ook zelf doen. 

Wanneer uw kind in bad kan hangt af van de conditie van uw kind. In overleg met de verpleegkundige kan een badje gepland worden.

Eigen kleding 

Van de verpleegkundige hoort u of uw kind al kleertjes aan mag. Als dit het geval is kunt u eigen kleertjes meenemen. 

Vraagt u de verpleegkundige welke kleding voor uw kind geschikt is. 

Vraag aan de verpleegkundige wat de wasvoorschriften zijn. 

Welke kinderen liggen op de High Care 

Op de HC liggen onder andere kinderen die nog moeten groeien, kinderen die ademhalingsondersteuning (CPAP) nodig hebben en kinderen die extra zorg nodig hebben op neurologisch gebied. 

Overplaatsing / ontslag uitklapper, klik om te openen

Overplaatsing naar de Medium Care 

Soms wordt uw kind niet overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, maar naar de Medium Care van ons geboortecentrum wanneer de omstandigheden dat vereisen. 

Het kan zijn dat de gezondheidssituatie van uw kind wel verbeterd is, maar dat de artsen uw kind willen blijven volgen en waar nodig behandelen tot uw kind er klaar voor is om overgeplaatst te worden. Het kan ook zijn dat er een plaats nodig is voor een ander kind en dat het ziekenhuis waar uw kind naar overgeplaatst gaat worden op dat moment vol ligt. Uw kind wordt dan tijdelijk overgeplaatst naar de MC tot er wel plaats is in het andere ziekenhuis. 

Op de HC zullen de verpleegkundigen u uiteraard inlichten als verwacht wordt dat uw kind eerst naar de MC gaat. Vanuit de MC gaat uw kind of naar een ziekenhuis in uw regio of rechtstreeks naar huis.

Overplaatsing naar ander ziekenhuis uitklapper, klik om te openen

Ambulance 

Zodra bekend is dat uw kind niet langer de zorg op de HC nodig heeft, wordt door de neonatoloog of verpleegkundige aan u verteld dat uw kind klaar is voor de volgende stap, namelijk de overplaatsing naar het ziekenhuis in uw regio en in de meeste gevallen dichter bij u thuis. 

Vaak betekent dit voor u meer rust, want u heeft minder reistijd. Wij streven ernaar de overplaatsing van uw kind vooraf te plannen. In sommige situaties is dit niet altijd mogelijk en hoort u op korte termijn of dezelfde dag, dat uw kind overgeplaatst wordt. Wij vragen uw begrip hiervoor. 

Op de overplaatsingsdatum wordt er een ambulance gebeld die uw kind zal vervoeren. Uw kind gaat in een couveuse op brancard. Er kan eventueel één ouder meerijden met de ambulance, dit zal de verpleegkundige met u bespreken. 

Alles mee 

Bij de overplaatsing van uw kind zorgt de verpleegkundige er voor dat alles meegaat, zoals de medische en verpleegkundige overdracht, evt. moedermelk, eigen kleertjes en spulletjes, knuffeltjes en dagboek. U kunt zelf ook van tevoren al een groot deel van de eigen spullen mee naar huis nemen. 

Als de ambulance gearriveerd is, licht de verpleegkundige de ambulance verpleegkundigen in over uw kind, zodat zij het belangrijkste weten voor onderweg. Indien u niet aanwezig bent bij de overplaatsing dan bellen we u zodra uw kind is opgehaald. Ook het ziekenhuis waar uw kind heen gaat, bellen we om te vertellen dat uw kind eraan komt. 

Kennismakingsbezoek 

Om u nog beter voor te kunnen bereiden op de overplaatsing van uw kind raden wij u aan om informatie over de couveuseafdeling van het perifere ziekenhuis via internet op te zoeken en eventueel van tevoren een afspraak te maken voor een kennismakingsbezoek. 

De overgang is vaak groot en op deze manier kunt u zich erop voorbereiden. 

Zaken als de bezoekregels, het aantal verpleegkundigen en kinderartsen, hygiëneregels, de ruimte en de mogelijkheden om zelf voor uw kind te zorgen zijn soms anders dan u in het WKZ gewend was. 

Rechtstreeks naar huis uitklapper, klik om te openen

Het kan voorkomen dat uw kind vanaf de HC met ontslag gaat. De verpleegkundige bereidt u voor op het ontslag en zorgt ervoor dat u uw kind zelfstandig kunt verzorgen. In sommige situaties komt u in aanmerking voor uitgestelde kraamzorg. Informeert u hier naar bij uw kraamzorg-bureau en bij uw zorgverzekering. 

In sommige gevallen zal de arts een verklaring moeten schrijven die gefaxt wordt naar de verzekering. Als u ons het faxnummer geeft, verzorgen wij de verklaring en het faxen voor u. 

U krijgt van de verpleegkundige een verpleegkundige overdracht mee naar huis. De verpleegkundige overdracht is voor u, hiermee kunt u de kraamzorg en het consultatiebureau op de hoogte brengen van de ziekenhuisafspraken en de gezondheidstoestand van uw kind. 

De huisarts krijgt een medische brief van de neonatoloog. 

Ook krijgt u de envelop van de hielprik die u tot 3 maanden na de geboorte moet bewaren en eventuele poliafspraken.

Couveuse Speelkoffer voor broertjes en zusjes uitklapper, klik om te openen

De couveuseperiode is een spannende tijd met veel nieuwe indrukken, niet alleen voor ouders, maar ook voor de andere kinderen in het gezin. Broertjes en zusjes zien hun ouders minder vaak en voelen dat er iets aan de hand is. Wanneer broertjes en zusjes nog niet de waterpokken hebben gehad, mogen zij niet op bezoek komen bij de baby in de couveuse en is het voor ouders nog moeilijker uit te leggen wat er speelt. 

Care4Neo (de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen) heeft speciaal voor broertjes en zusjes de couveusekoffer samengesteld, met als doel dat broertjes en zusjes: 

  • vertrouwd raken met de situatie en zorg rondom de baby in een veilige omgeving; 
  • de ziekenhuisopname beter kunnen verwerken door de mogelijkheid om situaties na te spelen; 
  • kunnen praten aan de hand van de spulletjes in de koffer. 

In de Ronald McDonald huiskamer kan gebruik gemaakt worden van de speelkoffer. Ouders kunnen hiervoor terecht bij één van de vrijwilligers. 

Hygiëne uitklapper, klik om te openen

Maatregelen voor het betreden van de HC. 

Alle bezoekers dienen voor het betreden van de unit’s van de afdeling Neonatologie de volgende voorbereidingen te treffen: 

  • De jassen dienen buiten de unit op de gang of in de sluis aan de kapstok opgehangen te worden 
  • In de ouderwachtkamer of in de gang zijn kluisjes aanwezig om eventuele tassen, die men niet mee naar binnen mag nemen in op te bergen. 
  • Hand sieraden zoals ringen, armbanden en horloges afdoen. 
  • Bij zichtbaar vuil: handen en onderarmen tot de ellebogen met zeep wassen en daarna goed drogen.  

OF 

  • Bij niet zichtbaar vuil: handenalcohol over de handen verdelen ( zie foto’s ) en laten drogen aan de lucht. 
  • Als sieraden of kunstnagels niet af kunnen moeten er handschoenen gedragen worden. 

Hierna kan men de unit betreden en het kind bezoeken. Ouders en bezoekers mogen ivm de privacy niet bij andere kinderen op de afdeling kijken en daar geen fysiek contact mee hebben. 

Voor het verlaten van de unit moeten de handen wederom met de handalcohol worden gedesinfecteerd. 

De bezoek- en hygiëneregels zijn terug te vinden op de toegangsdeuren van de unit. 

Handdesinfectie met handenalcohol 

1. Breng voldoende handalcohol aan op de droge handen om de handen gedurende de volledige inwerktijd van de handalcohol (30 seconden) nat te houden. 

2. Wrijf de handen zorgvuldig over elkaar, tot ze droog zijn. 

Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven. 

NB: Veel vergeten delen van de handen zijn de vingertoppen, tussen de vingers, en de duimen.

Vragen uitklapper, klik om te openen

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan via e-mail contact met ons op: secrneon@umcutrecht.nl.

Contact uitklapper, klik om te openen

Verpleegafdeling Neonatologie

Bezoekadres

Wilhelmina Kinderziekenhuis
Geboortecentrum afdeling neonatologie
Lundlaan 6
3584 EA Utrecht

Mailadres

U kunt ons mailen via secrneon@umcutrecht.nl

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet