Wat is bedplassen en wat kan je eraan doen?
Wat is bedplassen? uitklapper, klik om te openen
Veel kinderen plassen nog wel eens in bed, tijdens hun slaap. Het maakt je misschien verdrietig of onzeker, je gaat misschien daarom liever niet uit logeren. Bedplassen, wordt ook wel, met een moeilijk woord, nachtelijke enuresis genoemd, zonder dat je het zelf wilt of merkt verlies je tijdens je slaap plas. Weet je dat je niet de enige bent? In iedere klas van de basisschool zitten wel 1 of 2 kinderen die ’s nachts in bedplassen, ook bij tieners komt het voor.
Wist je dat:
Als je één ouder hebt die, als kind in bed plaste, heb jij een kans van 40% om hetzelfde te doen, als alle twee je ouders in bed plasten, is dat maar liefst 70%.
De meeste kinderen willen er graag vanaf. Misschien heb je zelf al iets geprobeerd, maar is het niet gelukt of weet je niet hoe je het beste van het bedplassen af kunt komen. Er zijn verschillende manieren om het bedplassen op te lossen. Soms is een combinatie van behandelingen nodig. Om erachter te komen wat jou het beste kan helpen is het belangrijk om eerst te kijken waarom je in bed plast.
Hoe komt het dat je in je bed plast? uitklapper, klik om te openen
- Kinderen die overdag regelmatig in hun broek plassen;
- Kinderen die last hebben van een overactieve blaas;
- Kinderen die last hebben van blaasontstekingen en hierdoor moeite hebben om hun plas goed op te houden
Sommige kinderen hebben last van obstipatie waardoor de blaas niet de ruimte heeft om goed te vullen en je vaker naar de wc moet.
Als je last hebt van een blaasontsteking, een overactieve blaas of obstipatie is het belangrijk dat eerst te behandelen. Als je dan nog in bed plast dan is er meer aan de hand.
Er zijn verschillende oorzaken waarom je in bed plast uitklapper, klik om te openen
1. Waar de meeste kinderen last van hebben is dat hun hoofd en blaas niet goed met elkaar communiceren. Als je blaas vol is stuurt het een seintje naar je hoofd, maar omdat je hoofd lekker slaapt wordt niet je wakker en plas je in bed.
2. Je blaas is te klein. Je blaas kun je vergelijken met een ballon en heeft een bepaalde maat. De ene blaas kan meer uitrekken dan de ander. Als je blaas gemakkelijker kan uitrekken, kan er natuurlijk meer in. Als je blaas te klein is en minder goed kan rekken, past er minder in en moet je er ’s nachts vaker uit om te gaan plassen ’s nachts.
3. Je lichaam zorgt er voor dat je ’s nachts niet te veel plas aanmaakt. Dit gebeurt door een stofje dat je lichaam maakt, het hormoon vasopressine. Bij sommige kinderen werkt dit nog niet zo goed en daardoor plassen ze ’s nachts net vaak als overdag.
Wat kun je er zelf aan doen? uitklapper, klik om te openen
1. Het belangrijkste is dat je goed drinkt overdag, 6 tot 8 bekers. Je traint dan je blaas om goed te vullen, dit helpt ook als je last hebt van obstipatie of een overactieve blaas. Na het tandenpoetsen ga je plassen, daarna ga je op bed nog even iets rustigs voor je zelf doen bijvoorbeeld lezen, en dan nog een keer extra plassen, nu weet je zeker dat je blaas goed leeg is.
2. Zet een wekker op ongeveer 2 uur nadat je bent gaan slapen. Of vraag of je ouders je wakker maken, zodat je nog een keer extra kunt plassen.
3. Probeer voor jezelf te bedenken wat kan helpen om wakker te worden en om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld als je op een stapelbed slaapt dat je op het laagste bed slaapt zodat je snel naar het toilet kan gaan.
4. Wanneer je uit jezelf wakker wordt, ga je altijd naar de WC om te plassen.
Wat kan je samen met je ouders en dokter of therapeut doen? uitklapper, klik om te openen
1. Medicijnen innemen die er voorzorgen dat je blaas minder ‘kramperig’ is, dit helpt ook om je blaas groter te maken, dit kan een drankje of pillen zijn.
2. Medicijnen innemen die ervoor zorgen dat er minder plas wordt aangemaakt ’s nachts.
3. Plaswekkertraining, hierdoor leer je wakker te worden als je moet plassen.
4. Sommige kinderen hebben een combinatie van medicijnen en een plaswekker nodig.
Wat doen we in het WKZ? uitklapper, klik om te openen
Samen met jou bekijken we welke behandeling het beste is. Als je gaat trainen met een plaswekker, ga je een soort wedstrijd doen. De urotherapeut is dan jouw trainster en coacht je door de training heen. Als je medicijnen gaat gebruiken dan bellen we je af en toe om te horen hoe het met je gaat en geven we je advies of je al kan stoppen met de medicatie.
Voordat we een behandeling starten vragen we je om 7 dagen een plasdagboek bij te houden. Hierdoor krijgen we samen goed inzicht wat precies de oorzaak is van jouw bedplas-probleem. Een plasdagboek bijhouden betekent, dat je 7 dagen bijhoudt hoeveel je drinkt, hoe vaak en hoeveel je plast. Ook in de nacht.
Met de informatie van het plasdagboek kunnen we samen met jou bekijken en kiezen, wat de beste behandeling voor jou is.
En het allerbelangrijkste is een helpende gedachte als je gaat slapen: Ik kan droog blijven vannacht, dus blijf ik droog!
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek urologie hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.