SUGAR-DIP
SUGAR-DIP
In het SUGAR-DIP onderzoek vergelijken we we twee verschillende behandelingen voor zwangerschapsdiabetes: medicatie in tabletvorm en insuline.
Doel van het SUGAR-DIP onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het doel van dit onderzoek is om er achter te komen of we suikerziekte tijdens de zwangerschap net zo goed kunnen behandelen met medicijnen in tabletvorm als met insuline (medicijn dat wordt toegediend door middel van injecties).
Start en looptijd onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het SUGAR-DIP onderzoek is in december 2016 van start gegaan. De looptijd van het onderzoek is ongeveer 3 jaar.
Achtergrond van het SUGAR-DIP onderzoek uitklapper, klik om te openen
Zwangerschapssuikerziekte, ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd, komt steeds meer voor. Bij zwangerschapsdiabetes is de suikerspiegel in het bloed te hoog. Een goede behandeling is belangrijk. Deze behandeling bestaat ten eerste uit dieetadviezen. Vaak zijn deze adviezen voldoende om de suikerspiegel weer normaal te krijgen. Soms is het toch nodig om naast het dieet een behandeling te starten met medicijnen.
Op dit moment wordt in Nederland insuline het meest gebruikt voor de behandeling van zwangerschapsdiabetes. Insuline is een medicijn dat elke dag met injecties wordt toegediend. Er zijn ook medicijnen voor suikerziekte in tabletvorm. Deze worden in andere landen al lange tijd gebruikt voor zwangerschapsdiabetes.
We denken dat de behandeling met medicijnen in tabletvorm veel prettiger is. We willen onderzoeken of ook in Nederland de behandeling met tabletten net zo effectief is als de huidige behandeling met insuline en hoe tevreden vrouwen zijn met de behandeling.
Hoe verloopt het SUGAR-DIP onderzoek? uitklapper, klik om te openen
De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt een behandeling met tabletten. De andere helft krijgt de behandeling met insuline. Door middel van loting bepalen we welke behandeling u krijgt. Dit heet randomisatie. Het hangt dus van toeval af in welke groep u terecht komt.
De begeleiding van de zwangerschap blijft verder op dezelfde manier verlopen. Ook de manier van bevallen verandert niet, u hoeft niet vaker naar het ziekenhuis te komen. Wel maken we een keer een uitgebreide echo van uw kind en vragen we u enkele vragenlijsten in te vullen.
Aan het einde van het onderzoek vergelijken we de twee groepen met elkaar. We kijken daarbij naar hoe alle zwangerschappen en bevallingen zijn verlopen. Tot slot kijken we naar hoe u de behandeling heeft ervaren.
Wat merk ik van het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Als u meedoet aan het SUGAR-DIP onderzoek, zijn er een paar dingen anders dan wanneer u niet mee zou doen. U krijgt een dagboekje, waarin we u vragen bij te houden:
- hoeveel medicijnen u dagelijks gebruikt;
- wat uw bloedsuikerwaarden zijn en;
- of u last heeft van een (te) laag bloedsuiker.
Bij zwangerschapssuikerziekte krijgt u enkele keren een echo-onderzoek. Hierbij kijken we of uw baby goed groeit. Doet u mee aan het SUGAR-DIP onderzoek, dan voeren we enkele aanvullende metingen uit (onder andere de ontwikkeling van hersenen en hart). Hierdoor duurt de echo 15-30 minuten langer dan normaal. Echo-onderzoek is veilig voor uw ongeboren kind. Tijdens het SUGAR-DIP onderzoek vragen we u drie keer een vragenlijst in te vullen
Kan ik meedoen aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Of u mee kunt doen aan het onderzoek hangt af van een aantal factoren af. Uw behandelend arts kan u daar meer over vertellen.
In totaal kunnen ongeveer 800 vrouwen met zwangerschapsdiabetes meedoen aan dit onderzoek. Naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht wordt het onderzoek in een groot aantal ziekenhuizen door heel Nederland uitgevoerd.
Zijn er risico’s verbonden aan deelname aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
De risico’s van deelname zijn de mogelijke bijwerkingen van de behandeling met medicijnen in tabletvorm. Deze bijwerkingen kunnen bestaan uit misselijkheid en maag-darmklachten. Dit gaat vaak binnen enkele dagen tot weken vanzelf weer over.
De medicijnen in tabletvorm worden buiten Nederland al meer dan 10 jaar gebruikt voor zwangerschapssuikerziekte. Uit eerder onderzoek blijkt dat het gebruik van deze medicijnen in de zwangerschap veilig is voor moeder en kind. Ook lijken er geen nadelige effecten op de lange termijn.
Heb ik voordeel van deelname? uitklapper, klik om te openen
Als u meedoet aan het SUGAR-DIP onderzoek, heeft u 50% kans om te loten voor de behandeling met tabletten. In dat geval hoeft u waarschijnlijk geen medicijnen te gebruiken door middel van injecties (dit hoeft dan alleen als blijkt dat de tabletten niet voldoende werken).
Kosten of vergoeding uitklapper, klik om te openen
Aan deelname aan het SUGAR-DIP onderzoek zijn geen extra kosten verbonden. Er is geen vergoeding voor het meedoen aan het onderzoek.
Betrokken onderzoekers uitklapper, klik om te openen
Hoofdonderzoeker
Studieteam
- Prof. dr. Hans de Vries
- Prof. dr. Arie Franx
- Dr. Rebecca Painter
- Dr. Floris Groenendaal
- Drs. Daphne Voormolen
- Dr. Judith Bosmans
- Dr. Inge Evers
- Prof. dr. Ben-Willem Mol
- Dr. Harold de Valk
- Drs. Leon de Wit
- Drs. Doortje Rademaker
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor meer informatie over deze studie kunt u contact opnemen met:
Drs. Doortje Rademaker
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de studie op de website van Zorgevaluatie Nederland.
Voor studenten uitklapper, klik om te openen
Onderzoeksspeerpunt uitklapper, klik om te openen
Linken naar de Engelstalige webpagina's van onderzoeksgebieden.