Samenwerking Máxima Medisch Centrum en Wilhelmina Kinderziekenhuis
"Betere zorg en een snellere behandeling" uitklapper, klik om te openen
Zo’n 60 tot 80 patiëntjes met een aangeboren hartafwijking komen jaarlijks vanuit het Máxima Medisch Centrum Veldhoven naar het Kinderhartcentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De ziekenhuizen hebben een nauwe samenwerking op dit vlak. “En daar hebben onze patiënten en ouders veel baat bij”, licht Christian Schroer kindercardioloog uit Veldhoven toe.
Hij en zijn collega kindercardioloog Jörg Heuser uit het Máxima Medisch Centrum werken om de week een dag in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. “Het Máxima Medisch Centrum (MMC) is een regionaal ziekenhuis met een gespecialiseerde afdeling kindercardiologie. Wij bedienen een grote regio in Zuidoost Nederland. Jaarlijks komen bij ons zo’n 1300 kinderen met verdenking op een hartafwijking, grotendeels gaat het om aangeboren hartafwijkingen. Voor alle onderzoeken en zorg voorafgaand en na een operatie, kunnen we hen in Veldhoven helpen, dus dichtbij huis. Wel zo prettig voor kinderen en hun ouders”, vertelt Christian. “Ingrepen als hartoperaties en hartkatheterisaties vinden echter alleen in 4 academische hartcentra plaats in Nederland. Daarvoor werken wij nauw samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Mijn collega en ik hebben beiden een parttime aanstelling in het WKZ. We voeren samen met de collega’s uit het WKZ team gezamenlijke patiëntbesprekingen. Ook zien we in het WKZ onze patiënten uit het MMC die hier voor een ingreep komen, terug. Die nauwe samenwerking straalt niet alleen vertrouwen uit naar patiënten en ouders, maar zorgt ook voor betere kwaliteit van zorg en snellere behandeling. Wij werken in het MMC exact volgens dezelfde protocollen en hebben deels ook dezelfde apparatuur. Zo kunnen we ook in Veldhoven de meest recente en geavanceerde echo technieken zoals 4D-echo en strain imaging uitvoeren. Voordeel is dat de kinderen die naar het WKZ komen voor een operatie, niet nogmaals onderzocht hoeven te worden in het WKZ, maar meteen behandeld kunnen worden”.
Ook de intensieve kennisuitwisseling, gezamenlijke wetenschappelijke onderzoek en het samen opleiden van artsen benoemt Christian als voordelen. “We zijn met de collega’s uit het WKZ echt één team, we werken op een prettige manier samen. Maar belangrijker nog is hoe onze patiënten het ervaren. Ik hoor niet alleen positieve reacties over de dokters, maar ook over de verpleegkundigen op bijvoorbeeld de IC in het WKZ. Zij vinden het WKZ heel patiëntvriendelijk en toegankelijk.”

Het WKZ heeft naast het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven sinds 2016 ook een intensieve samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Onder andere voor complexe hartafwijkingen zoals de éénkamerharten. Deze samenwerking is in 2017 uitgebreid met kindercardiologie en GUCH, waarbij er onder meer gezamenlijke patiëntbesprekingen plaatsvinden.