Schisis diagnose voor de geboorte
Schisis diagnose voor de geboorte
Steeds vaker wordt een schisis in de lip en kaak al voor de geboorte, bij de 20-wekenecho, ontdekt. U wordt dan sneller geïnformeerd over de behandelmogelijkheden. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is er een prenataal spreekuur voor ouders van wie het kind nog niet geboren is.
Het prenataal schisisspreekuur
Als u weet dat u een kind krijgt met een schisis hebt u veel vragen. Voor ouders die een kind krijgen met een schisis heeft het WKZ een prenataal schisisspreekuur. Specialisten geven tijdens dit spreekuur voorlichting over schisis, de gevolgen ervan en de behandelmogelijkheden bij een schisis.
Wie zijn aanwezig tijdens dit spreekuur?
- een plastisch chirurg en/of een verpleegkundig specialist;
- een gynaecoloog die gespecialiseerd is in prenatale diagnostiek;
- een gezondheidszorgpsycholoog.
Wat gebeurt er tijdens het prenatale schisisspreekuur?
De gynaecoloog maakt een driedimensionale echo, waarbij het hoofd en het gezicht in beeld worden gebracht. De plastisch chirurg en de psycholoog kijken mee. U krijgt informatie op basis van dit onderzoek. Natuurlijk is er uitgebreid tijd om vragen te stellen. U krijgt alle informatie over schisis en de werkwijze van het schisisteam mee naar huis.
Schisis en erfelijkheid
Bij het ontstaan van een schisis spelen zowel erfelijke als niet erfelijke factoren een rol. In sommige families komt een schisis vaker voor dan in andere. Een klinisch geneticus kan op basis van onderzoek aangeven hoe groot de kans op een kind met een schisis in uw geval is. Als de vader en/of de moeder zijn geboren met schisis is die kans groter. Ook stijgt de kans als u al een ouder kind met schisis hebt.
Is chromosoomonderzoek zinvol?
We kijken bij ieder kind of chromosoomonderzoek nodig is. Dat hangt af van:
- de soort schisis;
- uw wensen;
- eventuele andere afwijkingen.
Worden er vaak andere afwijkingen gevonden bij kinderen met een schisis?
Bij kinderen met een lipspleet of lip-kaakspleet komen andere afwijkingen meestal niet voor. Bij kinderen met een lip-kaak-gehemeltespleet is de kans op andere afwijkingen iets groter (10 procent). Het gaat daarbij overigens lang niet altijd om ernstige afwijkingen. Kinderen met alleen een gehemeltespleet hebben wél een grotere kans op andere afwijkingen.
Mijn kind is geboren. Wanneer kan ik terecht bij het schisisspreekuur?
Wij raden u aan om in de tweede of derde week na de bevalling naar het schisisspreekuur te komen. Wij hebben iedere donderdag een schisisspreekuur. Voor nieuwe patiënten is er geen wachtlijst.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenWat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Schisiscentrum
schisiskinderen@umcutrecht.nl.
Telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 - 12.00 uur.