Deze informatie is bedoeld om uw kind voor te bereiden op de onderzoeken én ook om u voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Lees deze informatie eerst zelf. U kunt de informatie daarna door uw kind laten lezen, voorlezen of in uw eigen woorden vertellen. Bespreek samen of alles duidelijk is.
Onder ouders verstaan wij ook adoptieouders, pleegouders en verzorgers.
Je komt naar de dialyseafdeling in het UMC Utrecht voor drie onderzoeken:
- Een Kt/V
- Een intra-peritoneale drukmeting (IPD-meting)
- Een peritoneale equilibrium test (PET)
Hieronder beschrijven we de verschillende onderzoeken.
De onderzoeken duren samen ongeveer een hele dag. De onderzoeken doen geen pijn. Het lijkt veel op de buikdialyse die je thuis al doet, alleen neemt de dialyseverpleegkundige nu steeds buisjes vloeistof af uit de driewegkraantjes en de dialysezakken voor verder onderzoek. De driewegkraantjes worden door de dialyseverpleegkundige tussen de PD-katheter en de miniset geplaatst.
Kt/V
Dit onderzoek is een berekening waarvoor we de lab-uitslagen gebruiken. Hiermee kan de dokter controleren hoe effectief de buikdialyse is.
Intra-peritoneale drukmeting (IPD-meting)
Het eerste én het laatste onderzoek is een meting van de druk in jouw buik. De dialyseverpleegkundige vraagt je hiervoor om in te ademen en je adem vast te houden. En ook om weer uit te ademen en je adem vast te houden. Met dit onderzoek kan de dokter het beste volumevoorschrift voor het dialyseren voor jou berekenen.
Peritoneale equilibrium test (PET)
Met dit onderzoek kan de dokter zien hoe jouw buikvlies functioneert. Op verschillende tijdsstippen neemt de dialyseverpleegkundige dialysevloeistof af uit de driewegkraantjes en de dialysezakken en doet dat in buisjes. We brengen de buisjes naar het laboratorium voor verder onderzoek. Tussendoor ga je ook een keer naar het WKZ om bloed af te laten nemen.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voorbereiding thuis
De dialyseverpleegkundige maakt een telefonische afspraak met jou en/of je ouders om 1 of 2 dagen voorafgaand aan de dag van de onderzoeken de benodigde voorbereidingen thuis door te nemen.
Op de dag voor de onderzoeken:
- Spaar 24-uurs urine op en neem deze mee naar de onderzoeken, als dat mogelijk is (bij urineproductie en zindelijkheid).
Dat gaat als volgt:
o Je krijgt een bruine plastic bokaal met schroefdop mee.
o Het sparen begint nadat je de eerste ochtendurine op de wc hebt uit geplast.
o De opening van de bokaal is groot genoeg om door te plassen. Eventueel kan je eerst in een maatbeker plassen en de urine dan overgieten in de bruine bokaal.
o Bewaar de bokaal tijdens het verzamelen op een koele plaats.
o Verzamel alle urine van die dag en de nacht, en de eerste urine na het opstaan de volgende ochtend. - Spuit op de dag vooraf en op de dag van de onderzoeken geen Aranesp (medicijn) of groeihormoon in de dialysevloeistof.
- De dialyseverpleegkundige stelt de dag voor de PET een laatste inloop in voor de HomeChoice Claria, zodat je de volgende ochtend met dialysevloeistof in je buik naar de onderzoeken komt.
- Je bevestigt dit op de HomeChoice Claria wanneer je start met de voorbereiding van de peritoneale dialyse behandeling voor de nacht. Het inloopvolume van de laatste inloop bespreek je met de dialyseverpleegkundige tijdens de telefonische afspraak 1 of 2 dagen voor het onderzoek.
- Dialyseer met de gebruikelijke dialysevloeistof zoals je peritoneale dialyse schema voorschrijft. Daarnaast wordt voor de laatste inloop gebruik gemaakt van 1.36% physioneal 35.
(Indien je extraneal gebruikt voor de laatste inloop, dan vervang je deze eenmalig door physioneal 35, 1.36%.) - Dialyseer met de gebruikelijke aantal cycli.
- Verzamel de uitloop van de dialysevloeistof in de nacht.
- Zorg ervoor dat de laatste inloop minimaal 3 uur in je buik zit, voor start van de onderzoeken. Waarschijnlijk is het daarvoor nodig om je de avond voor de onderzoeken eerder aan te sluiten aan de HomeChoice Claria dan je gewend bent.
Op de ochtend voor de onderzoeken:
- Laat alle dialysevloeistof van de nacht in de ton lopen, ook de vloeistof uit de zakken die nog aan de infuuspaal hangen.
- Schud de ton voorzichtig, zodat alle dialysevloeistof goed mengt.
- Neem een beetje dialysevloeistof uit de ton met behulp van de spuit en vul hiermee de 2 buisjes.
- Weeg de volle ton en schrijf het gewicht op.
- Leeg de ton.
- Weeg de lege ton en schrijf het gewicht op.
- Neem de 2 buisjes mee naar de onderzoeken.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Kom op de dag van de onderzoeken om 8.45 uur naar de dialyseafdeling in het UMC Utrecht.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Uitslag
De uitslag van de onderzoeken krijg je van de dokter die de onderzoeken aanvraagt. Meestal heb je daarvoor al een afspraak gemaakt met de dokter. De dokter bespreekt dan met jou en je ouders wat er uit de onderzoeken blijkt.
Bijwerkingen
Bij deze onderzoeken zijn geen bijwerkingen.
Complicaties
Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gegaan, kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Bij de onderzoeken voor buikdialyse is er een kans op ontsteking van het buikvlies. Dit is een mogelijke complicatie van buikdialyse, en daarom ook een mogelijke complicatie van deze onderzoeken. Verder is er geen kans op andere bijwerkingen. Je wordt niet ziek van de onderzoeken. Je klachten worden er ook niet erger door.
Tips
Neem iemand mee naar de onderzoeken. Hij of zij kan je helpen als je bang bent of als je pijn hebt. Hieronder staan meer tips. Bespreek van tevoren wat jij graag wilt.
- Probeer van tevoren zoveel mogelijk te ontspannen: doe samen een ontspanningsoefening. Bijvoorbeeld afwisselend spieren aanspannen en ontspannen.
- Als je niet zoveel bezig wilt zijn met wat er tijdens het onderzoek gebeurt, neem dan een knuffel, een boek of een tablet mee om je af te leiden van het onderzoek.
- Rustig ademhalen kan helpen als je bang bent of pijn hebt. Adem diep in door je neus, tel tot 3 en blaas dan weer uit.
- Doe je ogen dicht en probeer aan iets leuks te denken.
- Heb je ergen last van? Heb je pijn? Of lig je bijvoorbeeld niet goed? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar tegen kunnen doen.
- Als je iets wilt weten of iets niet snapt, mag je het altijd vragen. Wij geven je graag antwoord en uitleg.
Meer informatie
Heb je nog vragen?
- Schrijf ze dan op, dan kun je ze niet vergeten. Je kunt ze stellen tijdens de telefonische afspraak of als je op de dialyseafdeling bent.
- Voor vragen over de onderzoeken kun je bellen met de dialyseverpleegkundige: telefoonnummer 088 755 34 35.
Contact uitklapper, klik om te openen
Dialyseafdeling
088 75 573 72 voor hemodialyse, 088 75 534 35 voor peritoneale dialyse
Maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 21.00 uur, op zaterdag van 7.30 tot 16.00 uur en op zondag van 13.00 tot 21.00 uur.