U komt met uw kind in ons ziekenhuis voor een onderzoek: een BERA-onderzoek. Dat is een gehooronderzoek. We meten hoe de gehoorzenuw en een deel van de hersenen van uw kind reageren op geluid. Een BERA-onderzoek is niet pijnlijk.
BERA is een afkorting in het Engels.
Het betekent: Brainstem Electric Response Audiometry:
- Brainstem: betekent hersenstam. Dat is een belangrijk gedeelte in de hersenen. De hersenstam regelt ook het gehoor.
- Electric: betekent elektrisch. Hier bedoelen we ‘signalen doorgeven’.
- Response: betekent reactie.
- Audiometry: betekent audiometrie. Dat betekent geluidsmeting:
- audio = geluid
- metrie = meting
In het Nederlands heet het onderzoek ‘hersenstam-audiometrie’. We meten hoe de hersenstam reageert op geluidssignalen die uw kind hoort.
Het BERA-onderzoek gebeurt op afdeling Kind en Communicatie, locatie WKZ – 1e verdieping – receptie 9. Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur. Dit in verband met het in slaap brengen van u kind. De test zelf duurt ongeveer 20 minuten per oor.
Hoe werkt het BERA-apparaat?
We gaan meten wat de reactie van de hersenstam van uw kind is op het geluid dat door het oor aan de hersenstam wordt doorgegeven. Dat doen we met contactplaatjes en een BERA-apparaat. Een contactplaatje is een plakker met een draad er aan. Dat is verbonden met het BERA-apparaat.
We plakken de contactplaatjes op het hoofd: één achter elk oor en één of twee op het voorhoofd. Uw kind krijgt dan een hoofdtelefoon op en hoort een soort ratelgeluid. De meetapparatuur meet dan wat de reactie van de hersenstam is op dat geluid. Uw kind voelt niets van het onderzoek.
De reacties van de hersenstam op de geluiden zijn heel klein. Die reacties worden heel makkelijk overstemt door aanspannen van de spieren aan hoofd en nek. Daardoor kunnen we de reacties van de hersenstam lastig meten.
Om goed te kunnen meten, moet uw kind rustig en ontspannen zijn. Het is het beste als een kind slaapt tijdens het meten.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voor dit onderzoek is het heel belangrijk dat uw kind heel rustig blijft liggen of slaapt. Neem daarom mee:
- iets waar uw kind rustig van wordt. Bijvoorbeeld een lievelingsboek, DVD of knuffel.
- gemakkelijke kleren. Uw kind ligt tijdens het onderzoek op een bed.
BERA-onderzoek bij baby’s
Een BERA-onderzoek bij uw baby gaat het beste en het snelste als uw baby slaapt. Daarom de volgende adviezen:
- Houd uw baby voor het onderzoek langer dan gewoonlijk wakker. Zorg er ook voor dat hij/zij onderweg naar het ziekenhuis niet slaapt en wakker op de afdeling Kind & Communicatie aankomt.
- Pas het voedingsschema van die dag zo aan dat uw baby op het moment van het onderzoek aan een voeding toe is. We vragen of u op onze afdeling uw baby wilt voeden in de hoop dat hij/zij daarna in slaap valt.
- Neem spullen mee die uw baby kunnen helpen bij het inslapen. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel, slaapdoekje, speentje, slaapzak, kinderwagen of maxi-cosi.
- Breng geen crème of baby-olie aan op het gezicht van uw kind. Dat maakt het aanbrengen van de contactplaatjes lastiger
- Tijdens het onderzoek ligt uw baby bij u op schoot, in de kinderwagen, maxi-cosi of een bedje.
Oudere kinderen
Een BERA-onderzoek kan alleen slagen als uw kind rustig blijft liggen of slaapt. Daarom de volgende adviezen:
- Neem iets mee waar uw kind rustig van wordt (speen, knuffel, lievelings- boek, DVD). Als ouder weet u het beste wat uw kind fijn vindt en nodig heeft om tot rust te komen.
- Help uw kind om rustig te blijven. U kunt bijvoorbeeld samen plaatjes kijken in een lievelingsboek, voorlezen of een DVD kijken.
- Breng geen crème of baby-olie aan op het gezicht van uw kind. Dat maakt het aanbrengen van de contactplaatjes lastiger
- Slaapt uw kind overdag nog? Geef dit dan door. We zullen proberen om het onderzoek op een slaaptijd af te spreken.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Hoe doen we een BERA-onderzoek?
- De audiologie-assistente komt uw kind en u ophalen in de wachtkamer, en jullie gaan samen naar de onderzoekskamer.
- Uw kind gaat op het bed liggen of bij u op schoot.
- Uw kind krijgt een plakker met een draadje er aan achter elk oor, en één of twee plakkers met een draadje er aan op het voorhoofd. Dit doet geen pijn.
- Daarna krijgt uw kind een hoofdtelefoon op, en mag bijvoorbeeld een DVD kijken, samen een boekje lezen of gaan slapen.
- Uw kind moet zo stil mogelijk blijven liggen.
- Via de koptelefoon hoort uw kind een soort ratelgeluid. Zacht en Hard.
- De audioloog, die de uitslag beoordeelt, kan aan de metingen zien welke geluiden uw kind wel of niet goed kan horen.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De uitslag krijgt u van de audioloog. Dat is de specialist in alles wat met het gehoor te maken heeft. Dat gebeurt, als het met het rooster mogelijk is, meteen na het BERA-onderzoek. De audioloog bespreekt dan met u en uw kind wat er te zien was.
Als dat nog niet kan, dan maken we een afspraak voor een telefonisch consult met de audioloog of KNO-arts of u komt zo snel mogelijk op een spreekuur.
Bijwerkingen en complicaties
Bij een BERA-onderzoek heeft uw kind geen last van bijwerkingen, en geen kans op complicaties. Een BERA-onderzoek is veilig. Uw kind wordt er niet ziek van en de klachten worden er ook niet erger door.
Heeft u nog vragen?
- Schrijf deze dan op, dan kunt u ze niet vergeten te stellen als u in het ziekenhuis bent.
- Voor vragen over een BERA-onderzoek kunt u bellen met de afdeling Kind en Communicatie: op werkdagen van 8.30 - 12.00 uur, 088 75 549 02.
- Voor andere vragen of advies kunt u bellen met een pedagogisch medewerker via het secretariaat Pedagogische Zorg:
- Telefonisch: kantoordagen van 09.00 - 16.00 uur, 088 75 754 24
- Per mail: pedagogischspreekuur@umcutrecht.nl
- Persoonlijk: kantoordagen van 13.30 - 14.30 uur., 4e verdieping, richting sportdakterras, eerste deur links na de klapdeur
Contact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Kind en communicatie
kindencommunicatie@umcutrecht.nl
De afdeling kind en communicatie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.