Wij vinden het belangrijk om u en uw kind goed te informeren. Heeft uw kind een verminderde weerstand, dan is het van belang om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden. Van sommige voedingsmiddelen kun je een infectie krijgen. In deze folder staan richtlijnen met betrekking tot de voeding van uw kind.
Deze folder is zowel voor u als uw kind bedoeld. Lees de folder eerst zelf. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Misschien kan uw kind de tekst ook zelf lezen. Bespreek daarna samen of alles duidelijk is. Als u korte vragen stelt over de tekst, kunt u nagaan of uw kind de informatie begrepen heeft.
Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer
Van virussen en bacteriën kun je ziek worden. Het afweersysteem van ons lichaam beschermt ons daartegen. Het maakt virussen en bacteriën kapot. Soms werkt je afweersysteem minder goed, doordat je bijvoorbeeld:
- ziek bent
- ziek bent geweest
- medicijnen gebruikt die je afweer verminderen
Als je afweersysteem minder goed werkt, zeggen we dat je een verminderde afweer hebt. Je hebt dan een grotere kans op een infectie. Het is belangrijk om het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden.
We weten dat je van sommige voedingsmiddelen ook een infectie kunt krijgen. Het is dus belangrijk om goed op te letten wat je eet. In deze folder staan richtlijnen. Als je deze opvolgt, is de kans op een infectie kleiner. De arts vertelt aan jou en je ouders wanneer onderstaande adviezen voor jou belangrijk zijn.
Voedingsmiddelen die je NIET mag eten:
- rauwmelkse, zachte kazen (op verpakking staat: ‘au lait cru’)
- ongepelde noten
- noten die niet in een fabriek verpakt zijn
- groente en fruit dat beschadigd of ongewassen is
- zachtgekookt of rauw ei, ook als het verwerkt is in een (na) gerecht
- rauwe vis
- vacuüm verpakte vis
- rauw vlees
- probiotica (dit zijn gezondheidsdrankjes met extra toegevoegde bacteriën)
- leverworst en paté
Blijf gezond, zorg goed voor jezelf!
- Was voordat je gaat eten altijd je handen met water en zeep.
- Kijk op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum. Is de houdbaarheidsdatum verlopen, dan moet je het product niet meer eten of drinken.
Voor ouders
- Was voordat u eten maakt altijd uw handen met water en zeep.
- Draag geen sieraden en let op wondjes aan uw handen.
- Verschoon dagelijks de thee-, hand- en sopdoeken.
- Reinig het werkblad waarop u de voeding bereidt met een huishoudelijk schoonmaakmiddel en droog het goed af.
- Gebruik kunststof keukengerei.
- Houd vuile en rauwe producten apart van schone en bereide voedingsmiddelen. Vermijd dat bacteriën van rauwe op bereide producten worden overgebracht, bijvoorbeeld via de snijplank, ander keukengerei en de handen.
- Vruchtensappen en zuivelproducten zijn na opening nog 3 dagen houdbaar, buiten de koelkast is dat maximaal 2 uur.
- Gesneden ongekookte groenten (rauwkost) zijn maximaal 24 uur houdbaar bij maximaal 4° Celsius. Dit geldt vanaf het moment dat u de groente snijdt.
- Vleeswaren zijn na opening nog 4 dagen houdbaar.
- Eet warme maaltijden en snacks binnen 1 uur na de bereiding.
- Laat maaltijden die u niet direct eet, zo snel mogelijk na de bereiding afkoelen. Bewaar deze maaltijden in de koelkast of diepvries. U mag ze daarna nog 1 keer opwarmen.
- Kook (fop)spenen en flessen eenmaal per 24 uur uit (gedurende 3 minuten koken, ondergedompeld in water).
Alle andere adviezen, die eerder in de folder ‘Voedingsrichtlijnen in het ziekenhuis bij een lage afweer’ stonden vermeld, gelden niet meer.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek immunologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Immunologie
De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.