Kindergeneeskunde, wetenschapsstage medische psychologie
Kindergeneeskunde, wetenschapsstage medische psychologie
De medische psychologie houdt zich bezig met patiëntgebonden onderzoek naar de gevolgen van ziekte en medische interventies voor ontwikkeling en gedrag van kinderen. Ben je student geneeskunde in het UMC Utrecht en heb je interesse in een wetenschappelijke stage? Regelmatig bieden wij wetenschapsstages aan bij Medische Psychologie en Maatschappelijk Werk. Je kunt contact opnemen via e-mail: sec.cluster.E@umcutrecht.nl
Algemene informatie Wetenschapsstage uitklapper, klik om te openen
De diagnose en behandeling van kinderziekten is de afgelopen decennia sterk vooruitgegaan, wat heeft geleid tot een toenemend aantal kinderen met een chronische ziekte met een verbeterde levensverwachting. Recente studies hebben aangetoond dat meer dan 25% van de kinderen en jongvolwassenen onder de leeftijd van vijfentwintig jaar aan een chronische ziekte lijdt. Kinderen met een chronische ziekte hebben meer fysieke en psychosociale uitdagingen als gevolg van stress door symptomen, veeleisende therapeutische behandelingen, ziekenhuisopnames dan gezonde leeftijdsgenoten. Ook ervaren chronisch zieke kinderen meer onzekerheid over de toekomst, meer sociale uitsluiting en vaker het onvermogen om volledig deel te nemen aan school of de samenleving. Het is bekend dat de impact van deze ziektegerelateerde uitdagingen ook na de kinder- en adolescentie blijft bestaan. Er zijn echter grote verschillen tussen chronisch zieke kinderen en niet alle kinderen met dezelfde chronische ziekte ervaren (vergelijkbare) moeilijkheden: velen slagen erin zich positief aan te passen aan deze uitdagingen. Dit fenomeen, positieve aanpassing aan stress waardoor je mentaal welzijn terugkrijgt dan wel behoudt, wordt veerkracht genoemd. Wanneer kinderen met een chronische ziekte in staat zijn hun veerkracht te versterken, kan hun kwaliteit van leven en mentaal welzijn te verbeteren. In de kindergeneeskunde is men zich meer bewust geworden van het belang van positieve aanpassing aan stress, wat heeft geleid tot een verhoogde aandacht voor onderzoek naar veerkracht.
Wij doen onderzoek naar veerkracht bij gezonde en chronisch zieke adolescenten. Hierbij werken we samen met toonaangevende onderzoekers van meerdere universiteiten. Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Dan gaan we graag met je in gesprek.
Contactpersoon
Sabine van der Laan, s.e.i.vanderlaan-4@umcutrecht.nl.