uitklapper, klik om te openen
Bij een metabole ziekte kan door een aangeboren fout een bepaalde stof dus niet goed worden omgezet in een andere stof. De klachten die een metabole ziekte veroorzaken hangen af van het specifieke fout. Metabole ziekten kunnen heel mild zijn, maar ze kunnen ook heel ernstig zijn.
Stamcellen zitten overal in ons lichaam en zijn een soort ‘basiscellen’ die voortdurend nieuwe cellen maken. De stamcellen die bloedcellen maken, zitten in het beenmerg. Dat is een zacht, sponsachtig materiaal in het binnenste gedeelte van onze botten. Het beenmerg is onze ‘bloedfabriek’ want daar worden de bloedcellen gemaakt: rode bloedcellen (erytrocyten) die zorgen voor het transport van zuurstof in je lichaam, witte bloedcellen (leukocyten) die zorgen voor afweer tegen infecties en bloedplaatjes (trombocyten) die een belangrijke rol spelen bij de stolling van bloed.
De afvalverwerking in de cel vindt plaats in een speciaal onderdeel van de cel dat het lysosoom wordt genoemd. Lysosomen zijn met vocht gevulde blaasjes, die zorgen voor de afbraakprocessen in de cel. Bij lysosomale stapelingsziekten zit er een fout in het erfelijk materiaal (het DNA), waardoor een bepaalde afvalstof niet goed kan worden afgebroken. Vanwege de stapeling van afvalstoffen worden deze ziekten ‘lysosomale stapelingsziekten’ genoemd.