Reconstructie van het oor
Reconstructie van het oor
Bij kinderen die zijn geboren met een kleine of onderontwikkelde oorschelp, kunnen we het oor reconstrueren. Dat kan vanaf dat uw kind acht jaar oud is. Voor volledige reconstructie zijn twee of drie operaties nodig.
Redenen om een oorschelp te reconstrueren zijn zowel cosmetisch als functioneel. Een functionele verbetering kan bijvoorbeeld zijn dat de oorschelp uw kind in staat moet stellen om een bril te dragen. Een gereconstrueerde oorschelp heeft geen invloed op het gehoor van uw kind.
Vanaf ongeveer het achtste jaar is een operatie mogelijk. Het normale oor is dan grotendeels volgroeid en het kind heeft voldoende ribkraakbeen. De chirurg gebruikt het kraakbeen van de ribben namelijk om het nieuwe oor te maken. Lichaamseigen weefsel heeft de voorkeur, omdat het oor dan meegroeit met het kind. Eventueel kan de chirurg ook gebruikmaken van niet-lichaamseigen materiaal.
In het WKZ zijn we onlangs begonnen met oorreconstructie met behulp van Medpor (een kunststof). Deze ingreep kunnen we al doen vanaf de leeftijd van vier jaar. Medpor is echter geen lichaamseigen weefsel, zoals ribkraakbeen. De arts zal de voor- en nadelen hiervan op het spreekuur met u bespreken.
Er zijn minimaal twee operaties nodig om een oorschelp te reconstrueren. Vaak wordt echter een derde operatie uitgevoerd voor kleine vormverbeteringen. Bij de eerste ingreep wordt er van eigen ribkraakbeen en huid een oor gevormd. Tijdens de tweede operatie, zes maanden later, wordt de oorschelp losgemaakt en in de goede stand gezet.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
De eerste operatie
Bij de eerste ingreep wordt er van het eigen ribkraakbeen en huid van uw kind een oor gevormd. Eerst verwijdert de chirurg de restanten kraakbeen van het onderontwikkelde oor. De oorlel wordt op de normale plaats vastgezet. Vervolgens maakt de chirurg een oorframe van ribkraakbeen en plaatst dat onder de huid.
Daarnaast is het mogelijk om een oor te vormen met behulp van Medpor (een kunststof). Deze ingreep kan al vanaf de leeftijd van vier jaar worden gedaan. Medpor is geen lichaamseigen weefsel, zoals ribkraakbeen. De arts zal de voor- en nadelen hiervan op het spreekuur met u bespreken.
De tweede operatie
Zes maanden later volgt een tweede operatie. Nu maakt de chirurg de oorschelp los en zet hem in de goede stand. Het oor gaat dan iets van het hoofd afstaan. Hierbij moet de chirurg een stukje huid transplanteren naar de achterzijde van de nieuwe oorschelp. Deze huid haalt de arts meestal uit de lies van uw kind. Deze tweede operatie is minder belastend voor uw kind. Meestal blijft uw kind één nacht in het ziekenhuis. Uw kind krijgt een hoofdverband. Na vijf tot zeven dagen komt uw kind voor controle terug naar de polikliniek plastische chirurgie. Daar wordt het verband verwijderd.
De derde operatie
Soms is een derde operatie nodig voor kleine vormverbeteringen. Deze ingreep vindt meestal onder plaatselijke verdoving plaats. Uw kind kan dezelfde dag weer naar huis.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na zowel de eerste als de tweede operatie krijgt uw kind een hoofdverband. De plaats waar het ribkraakbeen werd verwijderd, veroorzaakt meestal meer pijn dan het oor. Hiervoor krijgt uw kind goede pijnmedicatie. Na de operatie blijft uw kind gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis. Tijdens de eerste 24 uur wordt het draintje bij het geopereerde oor elk uur geleegd. Dat is arbeidsintensief voor de verpleging, maar ook belastend voor het kind en de familie. Het is niet pijnlijk. Er mag geen vocht tussen het nieuwe oor en de huid achterblijven. De huid moet strak vastgroeien over het onderliggende kraakbeen, zodat een mooie oorschelp ontstaat. Na de eerste 24 uur wordt het draintje elke zes uur geleegd.
Het draintje en het verband worden na drie tot vijf dagen verwijderd. Daarna mag uw kind naar huis.
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis krijgt uw kind antibiotica om de kans op infectie van het nieuwe oor te verkleinen.
Leefregels
Laat uw kind de eerste zes weken na de operatie geen contactsporten spelen. Het gereconstrueerde oor is nog teer en kwetsbaar, het kan gemakkelijk beschadigd raken. Uw kind mag na vier weken bijvoorbeeld wel zwemmen, op voorwaarde dat er geen lichamelijk contact is waarbij het oor beschadigd kan worden. Na zes weken mag uw kind weer alle sporten doen.
Mogelijke complicaties
Bij elke operatie bestaat er de kans op een infectie. Dat geldt ook voor deze operaties. De kans op een infectie is het grootst na de eerste operatie, waarbij een kraakbeentransplantaat is geplaatst. Daarom krijgt uw kind tijdens en na de eerste operatie antibiotica.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 9-10-2024
Toegangstijd polikliniek plastische chirurgie: 5-7 weken
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over deze behandeling kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
- Polikliniek Plastische chirurgie
- Verpleegafdeling Schildpad
- Centrum voor aangeboren oorschelpafwijkingen
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek kinderplastische chirurgie
Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kinderplastische chirurgie.
Bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 - 12.00 uur.