Na de operatie
Terug op de afdeling
- Als je weer op de afdeling bent, mag je rustig in je bed blijven liggen. De verpleegkundige komt regelmatig bij je kijken.
- Misschien voel je je niet zo lekker, ben je misselijk of heb je pijn in je keel. Zeg tegen je vader of moeder of tegen de verpleegkundige als er iets is. Ze kunnen er dan rekening mee houden of je extra medicijnen geven. Hoe het bij jou zal gaan? Dat is moeilijk van tevoren te zeggen.
- Als je goed wakker bent mag je weer wat drinken. Neem vaak kleine slokjes water of limonade zonder prik. Of eet waterijsjes. Die helpen tegen de pijn, want ijs verdooft je keel een beetje.
- Aan het begin van de middag komt de dokter bij je kijken.
‘s Middags naar huis
Hoef je niet te blijven slapen, dan ga je meestal niet later dan vier uur ’s middags naar huis.
Een nachtje in het ziekenhuis blijven
Je blijft nog een nachtje in het ziekenhuis als:
- je ver weg woont.
- je moeilijk kon ademhalen in je slaap voordat je amandelen werden geknipt. Je blijft dan een nachtje slapen, omdat de dokter wil weten of je beter kan ademhalen en of je genoeg zuurstof in je bloed hebt.
- je na de operatie nog niet goed kunt drinken of steeds moet overgeven.
- er na de operatie bloed uit je keel blijft komen.
Voor ouders
Naar huis
- Ga niet met uw kind op de fiets.
- Bent u met de auto? Zorg dan dat u met z’n tweeën bent. Uw kind kan misselijk worden en overgeven. Het is lastig om zowel op uw kind als op het verkeer te letten.
- U kunt ook een taxi bespreken.
Controleafspraak
Drie tot zes weken na de operatie kom je weer bij de KNO-arts voor controle. Voordat je naar huis gaat, maakt een medewerker van de polikliniek een afspraak voor jou.
Keel
Als je wakker wordt voelt je keel dik en pijnlijk. slikken en praten gaat niet zo makkelijk. Jij kunt hier zelf bij helpen door veel te drinken en ijsjes te eten. Wij kunnen je medicijnen geven waardoor je je beter voelt.
Oren
Soms krijg je last van je oren. Dan kun je een pijnstiller vragen.
Bloed
Er kan een beetje bloed uit je mond of je neus komen. Dat is gewoon, dat gaat vanzelf over. Soms krijg je neusdruppels.
Voor ouders
Direct na de operatie is keelpijn normaal. Uw kind kan ook oorpijn krijgen. Op de dagbehandeling of de verpleegafdeling krijgt u advies over welke pijnstillers u thuis kunt geven, en hoeveel.
LET OP: Geef uw kind geen (kinder) aspirine®. Aspirine is een bloedverdunner en verhoogt de kans op een nabloeding. Laat uw kind vaak en veel drinken. Koud water, limonade en waterijsjes verzachten de keel.
Misselijk
Sommige kinderen zijn misselijk na de operatie. Dat kan komen door de narcose. Of je bent misselijk omdat je een beetje bloed hebt ingeslikt. Dat is niet erg. Als je moet overgeven ziet het er een beetje bruinig uit. De misselijkheid gaat meestal vanzelf over. Zo niet, dan geven we je medicijnen tegen de misselijkheid.
Stem
Je stem klinkt soms anders na het knippen van de amandelen. Dit wordt vanzelf weer normaal.
Koorts
Op de dag van de operatie heb je soms een beetje koorts. Tot 38.5° Celsius is dat normaal. Zeker als je koorts hebt, moet je goed drinken.
Complicaties
Zelfs als een behandeling helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.
Heel soms gaat het wondje in je keel weer opnieuw bloeden. Je hebt dan een nabloeding en spuugt bloed. Waarschuw dan je ouders, die weten wat ze moeten doen.
Soms is de koorts te hoog na het amandelen knippen. Je ouders weten dan wat ze moeten doen.
Voor ouders
Uw kind heeft nog een aantal dagen speciale zorg nodig. Het is dus belangrijk dat u of iemand anders een aantal dagen thuis kan zijn. Uw kind zal nog een tijdje last hebben van de ingreep. Let goed op de volgende dingen:
Bloeding
Geeft uw kind helderrood bloed over, of komt er helderrood bloed uit de neus? Dan heeft het waarschijnlijk een nabloeding. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met de Afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMC Utrecht: 088 75 666 66.
U krijgt dan het advies om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te komen. De KNO-arts onderzoekt uw kind. Als het nodig is wordt uw kind weer onder narcose gebracht om de bloeding te stoppen. Uw kind blijft daarna tenminste één nacht ter observatie in het ziekenhuis.
Koorts
Heeft uw kind in de dagen na de operatie meer dan 38,5° Celsius koorts? Dat kan duiden op een longontsteking. Heel soms komt het voor dat een kind wat bloed heeft ingeademd. Als dat in de longen terechtkomt, kan een longontsteking ontstaan.
Neem bij koorts hoger dan 38.5 ° Celsius contact op met de KNO-arts:
- op werkdagen via de polikliniek KNO: 088 75 549 02
- ’s avonds en in het weekend via het algemene nummer van het UMC Utrecht: 088 75 555 55 – vraag naar de dienstdoende KNO-arts
Acute situaties
Bij acute situaties, bloedingen bijvoorbeeld, neemt u direct contact op met de Afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMC Utrecht: 088 75 666 66.
Wat mag je wel, wat mag je niet
Drinken
Je moet veel koud drinken. Water is goed. En limonade zonder prik. Waterijsjes mogen ook. Je mag ook melk, yogi-drink of andere melkproducten. Maar daardoor krijg je vaak slijm in je keel. Neem dan een slokje water na. Dat helpt.
Naar buiten
Ga de eerste dagen niet naar feestjes of naar plaatsen waar veel kinderen zijn. Ze kunnen je makkelijk aansteken met een verkoudheid of een griepje. Daardoor word je minder snel beter.
Meestal ben je na een week behoorlijk opgeknapt. Dan kun je weer naar school.
Zwemmen
Als je amandelen geknipt zijn mag je twee weken niet zwemmen. Het is niet goed als er zwemwater in je keel komt. Dan kunnen de wondjes in je keel gaan ontsteken.