Hypodontie
Hypodontie
Hypodontie is een zeldzame aangeboren afwijking, waarbij er zes of meer tanden en kiezen ontbreken in het volwassen gebit van een kind. Op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen meestal wel een melkgebit, maar bij het wisselen groeien op een aantal plaatsen geen volwassen tanden en kiezen meer. Deze aandoening komt in Europa bij 14 op de 10.000 kinderen voor.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Voor uw kind kunnen de verschijnselen van hypodontie in het dagelijks leven ingrijpend zijn. Afhankelijk van hoeveel tanden en kiezen ontbreken en de plek in het gebit waar ze ontbreken, kan uw kind problemen krijgen met kauwen en praten. Als de hypodontie erg zichtbaar is, kan dit heel vervelend voor het kind zijn.
De kwaliteit van leven kan hierdoor worden beïnvloed. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar mogelijke behandeling van uw kind. Mist uw kind na het wisselen (meer dan) zes tanden en kiezen? Ga dan naar uw huisarts, tandarts of orthodontist. Zij kunnen uw kind doorverwijzen naar de specialist.
Meer informatie over hypodontie
Bij veel kinderen ontbreken vanaf het begin één of meer tanden en kiezen. Deze ontwikkelingsstoornis noemen we agenesie of hypodontie. Agenesie komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen . Hypodontie of oligodontie, het ontbreken van zes of meer gebitselementen buiten de verstandskiezen, is veel zeldzamer en komt bij ongeveer 1 op de 700 mensen voor. Het missen van alle tanden en kiezen, anodontie, is nog zeldzamer.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Kinderen met hypodontie worden behandeld door een specialistisch team in het UMC Utrecht (WKZ). Tijdens het eerste consult praat de specialist uitgebreid met u en uw kind. Ook laat hij röntgenfoto’s maken van het gebit van uw kind en hij doet een mondonderzoek. Zo stelt de specialist de aard en de ernst van de aandoening vast. Het onderzoek bestaat uit:
Gesprek over ziektegeschiedenis (anamnese)
Tijdens een anamnese brengt de arts de ziektegeschiedenis van uw kind in kaart. Ook vraagt hij naar de klachten en wensen van uw kind zodat hij de behandelbehoefte kan bepalen.
Gesprek over uw familie (familie anamnese)
In de familie anamnese onderzoekt de arts of er misschien sprake is van een erfelijke aandoening.
Lichamelijk onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de arts met een spiegeltje in de mond van uw kind. Verder bekijkt hij uiterlijke kenmerken van uw kind, die misschien verband kunnen hebben met een syndroom.
Aanvullend onderzoek
Tijdens het eerste consult heeft de arts altijd röntgenfoto’s nodig om te zien hoe het gebit van uw kind eruit ziet. Als de tandarts of orthodontist nog geen röntgenfoto’s gemaakt heeft en met de verwijzing meegestuurd heeft, dan worden er nieuwe röntgenfoto’s gemaakt op de polikliniek. Soms worden er andere gegevens verzameld, zoals afdrukken van het gebit of lichtfoto’s door de fotograaf (2D en 3D foto’s).
Beleid
Na het onderzoek geeft de arts u direct gerichte uitleg over de aandoening van uw kind en over de behandelmogelijkheden. Meestal is daarna verder onderzoek en interdisciplinair overleg nodig om een persoonlijk behandeltraject voor uw kind op te stellen. In sommige gevallen schakelt de arts een klinisch geneticus in om erachter te komen of uw kind op zichzelf staande hypodontie heeft of als onderdeel van een syndroom. Ook kan een klinisch geneticus meer informatie geven over de erfelijkheid.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
De arts werkt ook samen met:
- een klinisch geneticus
- een psycholoog
- een logopedist
Allemaal werken ze nauw samen om uw kind de best mogelijke behandeling en zorg te geven.
De behandeling van hypodontie is er op gericht om het kauwvermogen van uw kind te verbeteren en mogelijke uiterlijke afwijkingen te herstellen.
Tijdens de behandeling van uw kind werkt de arts bijna altijd samen met een specialistisch team. Dat team bestaat meestal uit:
- Orthodontist
- Kaakchirurg
- Tandarts – maxillofaciaal prothetist
- Huistandarts
- Mondhygiënist
- Tandtechnicus
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Patiëntverhaal
Amanda Vos is er tevreden met haar gebit, gemaakt in het UMC Utrecht. Als kind miste ze een aantal tanden.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
- Polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie
- Verpleegafdeling Schildpad
- Centrum voor aangeboren gelaats- en tandafwijkingen
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op deze polikliniek, hebt u een verwijzing nodig van uw tandarts, huisarts of specialist.
Polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie
Maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30.
Belangrijk is dat u de röntgenfoto’s digitaal van een tandarts of orthodontist meeneemt. Uiteraard is dit alleen van belang als deze recent (het afgelopen jaar) bij uw tandarts of orthodontist gemaakt zijn.
Verpleegafdeling Schildpad
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen via: