Operatie, ingreep, onderzoek onder anesthesie of sedatie
Hier vindt u algemene informatie over de noodzakelijke voorbereidingen voor een operatie/ onderzoek dat plaats zal vinden onder anesthesie of sedatie. De zorgverleners van uw kind bespreken met u het beleid aangepast aan de individuele situatie van uw kind op de polikliniek.
Voorbereiding: Niet eten, maar wel drinken uitklapper, klik om te openen
Belangrijk: Uw kind mag niet eten voor de operatie. Anders kan de operatie niet doorgaan.
Drinken is juist wel goed. Maar niet alle dranken mogen. Volg hiervoor precies de afspraken met de dokter.
Als je onder narcose gaat, mag je niet eten en drinken zoals je gewend bent.
Ook zijn de regels in het WKZ soms anders dan in andere ziekenhuizen. Vanaf een bepaald tijdstip mag je niets meer eten. Maar we willen juist wel graag dat je blijft drinken.
De slaapdokter spreekt met jou en je ouders af tot hoe laat je mag eten en hoeveel en wat je mag drinken.
Het is heel belangrijk om je hier goed aan te houden en ook dat je niet stiekem iets eet of drinkt. Tijdens de narcose kun je je namelijk verslikken en dat is niet goed voor je longen.
Wat kan er gebeuren als mijn kind wel eet?
Uw kind kan zich verslikken. Als er maaginhoud in de luchtwegen komt is er zelfs kans op verstikking en/of een longontsteking. Gevolg hiervan is dat uw kind misschien wel op de intensive care opgenomen moet worden. Dit willen we natuurlijk voorkomen.
Wat doen jullie als mijn kind wel gegeten heeft?
Dan stellen we de ingreep onder narcose of sedatie uit. Dit kan zijn op een later tijdstip op de geplande dag. Of zelfs naar een andere dag.
Kan mijn kind wel zo lang zonder eten?
Het kan zijn dat het suikergehalte in het bloed van uw kind daalt, waardoor hij zich niet lekker gaat voelen. Dat willen we natuurlijk ook voorkomen. Daarom mag uw kind tot het tijdstip voor de ingreep onder narcose of sedatie wel drinken.
Wat zijn de voordelen van heldere vloeistoffen (met suiker) drinken?
Kinderen voelen zich prettiger als zij wat mogen drinken. Ook is het fijn als een ouder het kind wat te drinken mag aanbieden. Bovendien blijft door het drinken het suikergehalte beter op peil, bij de inleiding van de anesthesie of sedatie is de bloeddruk stabieler en is er na de operatie minder misselijkheid en braken.
Advies
- Voor sommige kinderen is het lastig om niet te eten. Veel ouders willen hun kind hierbij steunen en eten zelf ook niets.
- Wij raden u toch aan om zelf wat te eten. U kunt dat doen buiten het gezichtsveld van uw kind. Of door er een goede uitleg over te geven.
Als u wel wat eet, voorkomt u dat u, door de spanning, niet lekker wordt. Het zou jammer zijn als u, door uw steun, niet de optimale zorg kunt bieden op het moment dat uw kind dat nodig heeft.
* Stop het aanbod van helder vloeibaar zodra de patiënt wordt opgeroepen voor de operatie.
Voorbereiding: Overig uitklapper, klik om te openen
Ziek zijn melden
Is uw kind ziek geweest (bijvoorbeeld verkouden, koorts, diarree) of heeft hij/zij recent een vaccinatie gehad of in contact geweest met kinderziekten (zoals waterpokken, mazelen, bof, rode hond, geelzucht)? Lees de instructies in de opnamebrief en neem eventueel contact op met het opname bureau van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, telefoonnummer 088 75 54445). In overleg met de behandelaars wordt dan besloten of uitstel van de operatie of het onderzoek noodzakelijk is om het risico op complicaties tijdens en na de operatie of het onderzoek te verminderen.
Verdovingszalf/ pleister
Wanneer een infuus (ingebracht via een prik op de hand/arm) is afgesproken, wordt een 30 min tot 60 min voor de ingreep een verdovingszalf of -pleister op de huid aangebracht. Hierdoor is het prikken van het infuus minder pijnlijk.
Operatiekleding
Uit oogpunt van veiligheid en hygiëne mag op de operatiekamer géén eigen kleding worden gedragen. Uw kind krijgt een operatiejasje en eventueel ook een broek aan. Daarnaast zijn het dragen van sieraden en nagellak niet toegestaan.
Het operatiecomplex Dromedaris uitklapper, klik om te openen
Het operatiecomplex heeft een wachtkamer, ook wel “holding” genoemd. Naar deze wachtkamer wordt u met uw kind begeleid door de verpleegkundige en/of pedagogisch medewerker. Hier halen de anesthesioloog en/of anesthesiemedewerker uw kind op. Zij stellen een aantal vragen van een checklist. De operateur zal de juiste locatie van de ingreep markeren met een stift om links/rechts verwisselingen te voorkomen. Deze maatregelen zijn er om zeker te zijn dat de juiste ingreep bij de juiste patiënt op de juiste plaats wordt uitgevoerd. Eén van de ouders mag mee naar de operatiekamer totdat uw kind slaapt.
De operatiekamer
Op de operatiekamer gaat uw kind op de operatietafel zitten of liggen. Uw kind krijgt plakkertjes voor de hartbewaking op de schouders en in de flank geplakt en een plakker op één van de vingers of tenen waarmee de hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt gemeten.
- Als de anesthesie via een infuus is afgesproken, wordt dit door anesthesioloog of anesthesiemedewerker ingebracht. Het slaapmiddel wordt in het infuus gespoten, waarna uw kind snel (na ongeveer 10-20 seconden) in slaap valt.
- Als anesthesie via een kapje is afgesproken, wordt dit op het gezicht over neus en mond geplaatst. Na ongeveer zestig seconden valt uw kind in slaap. Tijdens het in slaap vallen kan uw kind onwillekeurige bewegingen maken (rollen met de ogen, armen en benen buigen en strekken), het kind is zich hiervan niet bewust en zal snel daarna in een diepere slaap vallen. De onwillekeurige bewegingen stoppen dan ook.
Zodra uw kind slaapt, verlaat u met de pedagogisch medewerker de operatiekamer. Bij kortdurende ingrepen krijgt u een buzzer mee, zodra de buzzer gaat mag u plaatsnemen bij de zogeheten “Buzzhalte” voor de ingang van het operatiecomplex. Bij langere ingrepen zal de afdeling, waar uw kind is opgenomen, u op de hoogte brengen wanneer uw kind op de uitslaapkamer is.
Sedatie
Procedurele sedatie en analgesie (PSA) is voor kleine onderzoeken of operaties een heel goed alternatief voor algehele anesthesie. Kinderen worden daarbij in diepe slaap gebracht met medicijnen die worden toegediend via een infuus. In het WKZ wordt dit verzorgd door speciaal voor kinderen getrainde sedatie praktijkmedewerkers en (kinder-) anesthesiologen. Zo wordt goede comfort geboden aan kinderen tijdens ingrepen zoals een lumbaal punctie, biopsie, het kijken in de maag of dikke darm en tandheelkundige zorg. Voor een zogenaamde “diepe” sedatie moet een patiënt ook nuchter zijn.
Universitair medisch centrum
Het Wilhelmina kinderziekenhuis is een onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit betekent dat er op de operatiekamer diverse zorgprofessionals worden opgeleid. Dit is uitermate belangrijk voor de gezondheidszorg van morgen. Te allen tijde zullen ervaren zorgprofessionals de veiligheid van uw kind goed in de gaten houden.
De uitslaapkamer en intensive care uitklapper, klik om te openen
Na de ingreep brengt de anesthesioloog uw kind naar de uitslaapkamer. Hier wordt uw kind in uw bijzijn verder wakker. Ook hier kan slechts 1 persoon (vader/ moeder of verzorger) toegelaten worden. Het kan zijn dat uw kind, afhankelijk van de soort en duur van de ingreep, langer en intensiever bewaakt moet worden. In dat geval wordt uw kind naar de intensive care (NICU voor pasgeborenen of de kinder- intensive care, afdeling Pelikaan) gebracht.
Indien pijnstilling nodig is na de operatie, schrijft de anesthesioloog deze pijnstilling voor. Bij pijnlijke ingrepen wordt er indien mogelijk een pijnstillings-katheter in de rug of bij een specifieke zenuw geplaatst. Pijnstilling kan ook in de vorm van tabletten, zetpillen, of medicijnen door het infuus worden gegeven.
Eventuele bijwerkingen van de operatie en de narcose (zoals misselijkheid en pijn) worden hier geobserveerd en behandeld. Als uw kind voldoende wakker en stabiel is, gaat uw kind naar de afdeling terug.
Dagopname uitklapper, klik om te openen
Is een dagopname gepland? Dan mag uw kind in het verloop van dezelfde dag weer naar huis. Om naar huis te kunnen gaan, moeten aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Uw kind moet bijvoorbeeld voldoende wakker en actief zijn, een rustige ademhaling hebben, en eventuele pijn/misselijkheid moet onder controle zijn. Daarnaast krijgt u instructies mee voor de nazorg en het medicijngebruik. De verpleegkundige maakt met u een afspraak voor controle op de polikliniek.
Weer thuis
Eenmaal thuis is het verstandig uw kind de rest van de dag licht verteerbaar voedsel te geven. Dus geen vet of gekruid eten, en aan het begin kleine porties. Geef uw kind ook regelmatig te drinken. Uw kind kan hangerig zijn. Naast lichamelijke reacties op de operatie en de narcose (hangerig, pijn) kan uw kind ook reacties vertonen als slaapproblemen en angst. Meestal verdwijnen deze reacties na verloop van tijd. Mocht u hierover vragen hebben dan kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers. Bij ontslag krijgt u een brief met de contactgegevens mee.
Klinische opname uitklapper, klik om te openen
Na een operatie kan opname in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. Veelal is dit vooraf al gepland om redenen zoals aanvullende pijnstilling, operatieve nazorg, vroege opsporing van eventuele complicaties en/of antibiotica via het infuus. Soms gaat het om een niet geplande opname. Dit kan nodig zijn vanwege ademhalingsklachten, extreme misselijkheid en braken, pijnstilling en andere onvoorziene bijwerkingen.
Film
Contact uitklapper, klik om te openen
U krijgt van de afdeling opname een aantal brochures met informatie toegestuurd. Mocht u voor de opname nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de afdeling opname via telefoonnummer 088 75 540 15. U kunt ook vragen op een briefje zetten en deze tijdens de opnamedag aan de verpleegkundige of arts stellen.