Terug

Betere zorg door onderzoek

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis zien we elke dag hoe bijzonder kinderen zijn. Zij zijn nog volop in ontwikkeling, zowel lichamelijk als sociaal en psychisch. De ziektebeelden kunnen afwijken van ziektebeelden bij volwassen en kinderen reageren vaak anders op behandelingen dan volwassenen. 

Daarom zijn we in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gespecialiseerd in zorg voor kinderen. Als onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn we continue bezig met onderzoek bij kinderen. Zo leren we door middel van onderzoek steeds meer over de ziektebeelden van kinderen en komen we tot effectievere behandelmethodes. Methodes die niet alleen de kinderen op dit moment helpen. Maar ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de kinderen in de toekomst, samen met hun ziektebeeld en de gevolgen van het ziek zijn. 

Werken met kinderen en het blijven zoeken naar betere behandelingen in de zorg aan kinderen, dat is de drijfveer van elke onderzoeker.  Niet alleen voor de zorg van vandaag, maar ook de kwaliteit van leven in de toekomst. Op deze pagina vertellen verschillende medewerkers uit het WKZ en het UMC Utrecht over hun rol in onderzoek en het verbeteren van zorg voor kinderen. 

Onderzoek en levensloopzorg voor kinderen

Kinderen van nul tot achttien jaar. Dat is de groep waar de kindergeneeskunde zich van oudsher op richt. ‘Eigenlijk is dat gek’, stelt hoogleraar kinderlong­ ziekten en voorzitter Kors van der Ent van het UMC Utrecht  onderzoek speerpunt Child Health.  Kors van der Ent vertelt over levensloopzorg voor kinderen.

Video: Samenwerking in onderzoek en levensloopzorg voor kinderen

Samenwerken voor het geluk van kinderen

We werken met meerdere organisaties samen om de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van kinderen te verbeteren. Lees hier meer over in ons magazine Happy Child. 

Verschillende onderzoekslijnen

In het WKZ werken we elke dag aan onderzoek om onze voorsprong te houden. We richten ons met  onderzoek op de volgende patiëntgroepen:

  • Kinderen met problemen vóór of kort na de geboorte, zoals te vroeggeboren kinderen.
  • Kinderen met zeldzame erfelijke of aangeboren aandoeningen, zoals aangeboren hartafwijkingen.
  • Kinderen met ernstige ontstekingsziekten, zoals reuma of taaislijmziekte.
  • Kinderen met kanker  

Video: Betere zorg door onderzoek.

Onderzoek kinderreuma Nico Wulffraat

Toekomst van kindergeneeskunde: aansluiten bij hun wereld

Wat betekent de ziekte voor de patiënt en welke oplossing kan voor hem werken?  Dat is de focus van onderzoek naar jeugdreuma. Om beter aan te sluiten bij de wereld van kinderen met kinderreuma is de Kinderreumapatiëntenraad opgericht. Nico Wulffraat, hoogleraar kinderreumatologie en manager onderzoek en onderwijs is aan het woord.

Onderzoek Neonatologie Manon Benders

Winst aan het begin is winst voor het hele leven

De onderzoeksgroep van Manon Benders – hoogleraar neonatologie ­ richt zich vooral op hersenonderzoek bij baby’s. De laatste drie maanden van de zwangerschap zijn namelijk heel belangrijk voor de hersenontwikkeling. Tussen de dertigste en veertigste week ontwikkelt het brein zich van glad naar de typische kronkelige walnootvorm. Manon licht haar onderzoeksgebied toe.

Onderzoek Kinderlongziekten Kors van der Ent

CF is in de nabije toekomst geen dodelijke ziekte meer 

‘Tegen de tijd dat ik 65 ben, is 
CF geen dodelijke ziekte meer voor de kinderen die dan met de ziekte worden geboren.’ Dat zegt de nu 54-jarige hoogleraar Kinderlongziekten Kors van der Ent. ‘Ik realiseer me hoe bijzonder dat is, want toen ik als kinderarts begon, haalden kinderen met CF niet de volwassen leeftijd.’

Onderzoek kindercardiologie Gabriëlle van Iperen

De band die je krijgt met je patiënt

Laten zien wat je doet, meten wat je doet en evalueren wat je doet, daar hebben patiënten recht op. Dat stelt Gabriëlle van Iperen, afdelingshoofd Kindercardiologie. ‘Met die evaluatie bedoel ik ook dat we kinderen volgen, dat we van hen leren om het steeds beter te doen.’

Onderzoek en vrienden

Toponderzoek én een fijner verblijf voor kinderen in het WKZ 

Voor onderzoek is veel geld nodig. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft haar eigen fondsenwerving: Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis. Iedereen die zich betrokken voelt bij het onderzoek naar betere behandelingen kan bijdragen.

Vrienden UMC Utrecht & WKZ

Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis financiert projecten die het verblijf van kinderen en hun ouders in het Wilhelmina Kinderziekenhuis veraangenamen. Daarnaast ondersteunen we onderzoek dat gericht is op het verbeteren van de behandeling en begeleiding van kinderen. Uw steun is hierbij hard nodig!
 
Kijk voor meer informatie vriendenumcutrecht-wkz.nl

Contact

Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis
Heidelberglaan 100
Huispostnummer Q05.4.302
3584 CX Utrecht


vrienden@umcutrecht.nl
088 75 61010 

Child Health Week

Publiekslezingen:

Video: 9 mei jl. publiekslezing jeugdreuma

Video's Serious Challenge

Het Speerpunt Child Health draait de rollen om. Tijdens de Child Health Serious Challenge ervaren onder andere artsen, onderzoekers, verpleegkundigen en andere medewerkers wat het betekent om veertien dagen volgens de leefregels van een kind met een ernstige chronische ziekte te leven. Idee achter het project is dat wij – vanuit Child Health – het beste kunnen laten zien dat we het patiënten-perspectief echt serieus nemen als wij dat perspectief ook daadwerkelijk innemen. Dat wil zeggen dat wij als behandelaren (en andere medewerkers) twee weken lang zelf het behandelplan van een jonge patiënt gaan volgen – een serieuze uitdaging!

In deel 1 zien we verschillende studentengroepen van het UMC Utrecht en de Universiteit van Amsterdam al vertellen over hoe zij de Challenge verwachten te ervaren.

Video: Hoe is het om patiënt te zijn

Het UMC Utrecht organiseert samen met de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Amsterdam een interprofessionele onderwijstutorial voor studenten.
Naast theorie is er een unieke uitdaging om vier weken de leefregels van een chronisch zieke jongere te volgen. Zo krijgen studenten meer inzicht in het patiënten perspectief.

Bekijk het videoverslag deel 2. 
In deze video maak je kennis met Jordi tijdens een controle in het WKZ. Jordi heeft CF. Twee studenten uit de Challenge gaan met hem mee en vertellen over hun ervaringen. 

Video: Hoe is het om patiënt te zijn? Een meeloopdag met Jordi op de CF poli

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en nieuws binnen de verschillende onderzoekslijnen van het WKZ dan vindt u hieronder de belagrijkste gegevens.

Vragen?

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Anneke van der Brug

Speerpuntcoördinator Child Health